Председница Уставног суда на међународној конференцији у Азербејџану

05.07.2023.

Председница Уставног суда Снежана Марковић присуствовала је Међународној конференцији „Развој законодавства кроз примену уставних норми“, која је одржана у Бакуу, у Азербејџану, поводом 25 година рада Уставног суда Републике Азербејџан. Председница Марковић је у излагању „Улога уставног судства у потврђивању основних уставних вредности“, нагласила да велики број учесника на конференцији потврђује да блиска сарадња између уставних судова и размена искустава доприноси јачању улоге ових институција у одржавању заједничких основних вредности, пре свега владавине права и заштите и промоције људских права.

- Владавина права је стуб модерног, демократског, плуралистичког друштва и уставних демократија - рекла је председница Уставног суда и додала да представља цивилизацијско достигнуће, а устав као највиши правни акт представља инструмент и део владавине права.

Како је навела, процес конституционализације је трајан и подразумева стално унапређивање уставних начела и норми, а на националним системима је да обезбеде доношење закона који испуњавају услове предвидивости и доступности.

- Поштовање људских права и слобода значајно је за очување мира и јачање кохезије једног друштва и неминовно доприноси друштвеној стабилности, социјалној правди и миру - казала је председница Марковић додавши да је на уставним судовима да обезбеде, као чувари владавине права у оквиру сопственог правног поретка, да ниво заштите основних права и слобода унутар домаћег правног поретка буде на нивоу оног који гарантују највиши правни акти и међународни документи.

Током боравка у Бакуу председница Марковић састала се и са амбасадором Србије у Азербејџану Драганом Владисављевићем.







Председница Уставног суда Снежана Марковић и председавајући Уставног суда Републике Азербејџан Фархад Абдулајев