Predsednica Ustavnog suda na međunarodnoj konferenciji u Azerbejdžanu

05.07.2023.

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković prisustvovala je Međunarodnoj konferenciji „Razvoj zakonodavstva kroz primenu ustavnih normi“, koja je održana u Bakuu, u Azerbejdžanu, povodom 25 godina rada Ustavnog suda Republike Azerbejdžan. Predsednica Marković je u izlaganju „Uloga ustavnog sudstva u potvrđivanju osnovnih ustavnih vrednosti“, naglasila da veliki broj učesnika na konferenciji potvrđuje da bliska saradnja između ustavnih sudova i razmena iskustava doprinosi jačanju uloge ovih institucija u održavanju zajedničkih osnovnih vrednosti, pre svega vladavine prava i zaštite i promocije ljudskih prava.

- Vladavina prava je stub modernog, demokratskog, pluralističkog društva i ustavnih demokratija - rekla je predsednica Ustavnog suda i dodala da predstavlja civilizacijsko dostignuće, a ustav kao najviši pravni akt predstavlja instrument i deo vladavine prava.

Kako je navela, proces konstitucionalizacije je trajan i podrazumeva stalno unapređivanje ustavnih načela i normi, a na nacionalnim sistemima je da obezbede donošenje zakona koji ispunjavaju uslove predvidivosti i dostupnosti.

- Poštovanje ljudskih prava i sloboda značajno je za očuvanje mira i jačanje kohezije jednog društva i neminovno doprinosi društvenoj stabilnosti, socijalnoj pravdi i miru - kazala je predsednica Marković dodavši da je na ustavnim sudovima da obezbede, kao čuvari vladavine prava u okviru sopstvenog pravnog poretka, da nivo zaštite osnovnih prava i sloboda unutar domaćeg pravnog poretka bude na nivou onog koji garantuju najviši pravni akti i međunarodni dokumenti.

Tokom boravka u Bakuu predsednica Marković sastala se i sa ambasadorom Srbije u Azerbejdžanu Draganom Vladisavljevićem.







Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković i predsedavajući Ustavnog suda Republike Azerbejdžan Farhad Abdulajev