Председница Уставног суда на Саветовању судија привредних судова Србије

07.09.2022.

Председница Уставног суда Снежана Марковић присуствовала је данас Саветовању судија привредних судова Србије, које се, од 6. до 9. септембра 2022. године, одржава на Златибору. У уводном обраћању председница Марковић учеснике је упознала са поступањем Уставног суда у вези са питањем заштите права на суђење у разумном року у контексту стечајног и извршног поступка, указавши да су бројне одлуке које је Уставни суд донео у вези са овом врстом предмета, као и препреке које постоје у постизању суђења у разумном року.

- Током последњих деценија однос пословног окружења и заштите људских права све више привлачи пажњу у расправама о људским правима, те се од привредних судова с правом очекује посебна одговорност да свој посао обављају квалитетно, ажурно и благовремено, уз пуно поштовање принципа владавине права и људских права  - казала је, поред осталог, председница Марковић и додала да један од принципа заштите права у пословном окружењу јесте судска заштита, што подразумева постојање поузданог независног правосуђа заснованог на начелима законитости, правне сигурности и правичности, као и да уједначено поступање и пракса судова, заједно са нормама које се тумаче, представљају нераздвојну целину.

Циљ Саветовања судија привредних судова Србије је расправа и дискусија о најактуелнијим и најспорнијим питањима из области стечаја, приватизације, извршног поступка, сета правосудних закона, Закона о привредним друштвима, Закона о парничном поступку, грађанског права, као и материје привредних преступа. Организатор Саветовања је Привредни апелациони суд у Београду.