Predsednica Ustavnog suda na Savetovanju sudija privrednih sudova Srbije

07.09.2022.

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković prisustvovala je danas Savetovanju sudija privrednih sudova Srbije, koje se, od 6. do 9. septembra 2022. godine, održava na Zlatiboru. U uvodnom obraćanju predsednica Marković učesnike je upoznala sa postupanjem Ustavnog suda u vezi sa pitanjem zaštite prava na suđenje u razumnom roku u kontekstu stečajnog i izvršnog postupka, ukazavši da su brojne odluke koje je Ustavni sud doneo u vezi sa ovom vrstom predmeta, kao i prepreke koje postoje u postizanju suđenja u razumnom roku.

- Tokom poslednjih decenija odnos poslovnog okruženja i zaštite ljudskih prava sve više privlači pažnju u raspravama o ljudskim pravima, te se od privrednih sudova s pravom očekuje posebna odgovornost da svoj posao obavljaju kvalitetno, ažurno i blagovremeno, uz puno poštovanje principa vladavine prava i ljudskih prava  - kazala je, pored ostalog, predsednica Marković i dodala da jedan od principa zaštite prava u poslovnom okruženju jeste sudska zaštita, što podrazumeva postojanje pouzdanog nezavisnog pravosuđa zasnovanog na načelima zakonitosti, pravne sigurnosti i pravičnosti, kao i da ujednačeno postupanje i praksa sudova, zajedno sa normama koje se tumače, predstavljaju nerazdvojnu celinu.

Cilj Savetovanja sudija privrednih sudova Srbije je rasprava i diskusija o najaktuelnijim i najspornijim pitanjima iz oblasti stečaja, privatizacije, izvršnog postupka, seta pravosudnih zakona, Zakona o privrednim društvima, Zakona o parničnom postupku, građanskog prava, kao i materije privrednih prestupa. Organizator Savetovanja je Privredni apelacioni sud u Beogradu.