Председница Уставног суда на конференцији о ефикасној примени Европске конвенције о људским правима

10.12.2021.

Председница Уставног суда Снежана Марковић учестовала је данас, 10. децембра 2021. године, у раду конференције „Ефикасна примена Европске конвенције о људским правима-са фокусом на извршавање пресуда Европског суда за људска права“, која је одржана у Београду.

Председница Марковић је у обраћању учесницима скупа, поред осталог, нагласила да је Уставни суд до сада изградио богату праксу о питањима примене и тумачења Устава и домаћег законодавства у односу на заштиту људских права и слобода, наслањајући се на општеприхваћене међународне стандарде, пре свега на Европску конвенцију о људским правима и праксу Европског суда за људска права у Стразбуру.

- Како је улога Уставног суда кључна када је реч о примени Европске конвенције о људским правима и пракси Европског суда за људска права, али и у поступку извршавања пресуда тог суда донетих против Републике Србије, Уставни суд ће, остваривањем својих надлежности сваки дан чинити помаке у циљу обезбеђивања ефикасне и делотворне заштите људских права и слобода гарантованих Уставом и Европском конвенцијом, као и другим међународним документима - рекла је председница Марковић и додала да ће Уставни суд доприносити на националном нивоу даљем приближавању општеприхваћеним вредностима заштите људских права и слобода.

Конференција је организована поводом Дана људских права, а као део пројекта „Јачање ефикасних правних средстава за спречавање кршења људских права у Србији“ који се спроводи у оквиру заједничког програма Европске уније и Савета Европа „Horizontal Facility за Западни Балкан и Турску 2019-2022“. Учесницима конференције обратио се и директор Директората за људска права Савета Европе Cristophe Poirel, а на скупу су учествовали судије и тужиоци, представници законодавне и извршне власти, међународне заједнице, предстваници и експерти Савета Европе.