Predsednica Ustavnog suda na konferenciji o efikasnoj primeni Evropske konvencije o ljudskim pravima

10.12.2021.

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković učestovala je danas, 10. decembra 2021. godine, u radu konferencije „Efikasna primena Evropske konvencije o ljudskim pravima-sa fokusom na izvršavanje presuda Evropskog suda za ljudska prava“, koja je održana u Beogradu.

Predsednica Marković je u obraćanju učesnicima skupa, pored ostalog, naglasila da je Ustavni sud do sada izgradio bogatu praksu o pitanjima primene i tumačenja Ustava i domaćeg zakonodavstva u odnosu na zaštitu ljudskih prava i sloboda, naslanjajući se na opšteprihvaćene međunarodne standarde, pre svega na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i praksu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

- Kako je uloga Ustavnog suda ključna kada je reč o primeni Evropske konvencije o ljudskim pravima i praksi Evropskog suda za ljudska prava, ali i u postupku izvršavanja presuda tog suda donetih protiv Republike Srbije, Ustavni sud će, ostvarivanjem svojih nadležnosti svaki dan činiti pomake u cilju obezbeđivanja efikasne i delotvorne zaštite ljudskih prava i sloboda garantovanih Ustavom i Evropskom konvencijom, kao i drugim međunarodnim dokumentima - rekla je predsednica Marković i dodala da će Ustavni sud doprinositi na nacionalnom nivou daljem približavanju opšteprihvaćenim vrednostima zaštite ljudskih prava i sloboda.

Konferencija je organizovana povodom Dana ljudskih prava, a kao deo projekta „Jačanje efikasnih pravnih sredstava za sprečavanje kršenja ljudskih prava u Srbiji“ koji se sprovodi u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evropa „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“. Učesnicima konferencije obratio se i direktor Direktorata za ljudska prava Saveta Evrope Cristophe Poirel, a na skupu su učestvovali sudije i tužioci, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, međunarodne zajednice, predstvanici i eksperti Saveta Evrope.