Obuka savetnika Ustavnog suda

31.05.2022.

Obuka savetnika Ustavnog suda održana je danas, 31. maja 2022. godine, u hotelu „Hilton“, u Beogradu. Tema skupa bila je „Naknada štete u slučajevima povreda ljudskih prava - praksa Evropskog suda za ljudska prava i domaćih sudova“.

Uz podršku predsednice Ustavnog suda Snežane Marković, obuku su organizovali Ustavni sud i Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu, u okviru projekta „Jačanje efikasnih pravnih sredstava za sprečavanje kršenja ljudskih prava u Srbiji“, koji se sprovodi u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“. Za Ustavni sud obuke zaposlenih su jedan od prioriteta zbog promovisanja standarda za zaštitu ljudskih prava i sloboda na nacionalnom nivou, sa posebnim fokusom na ocenu i primenu standarda u odnosu na pojedinačne članove Evropske konvencije.

Na današnjoj obuci, kojoj su prisustvovali savetnici zaposleni u Službi za postupke po ustavnim žalbama i žalbama, Službi za normativnu kontrolu i druge postupke i Službi za poslove sudske prakse, uvodno obraćanje održala je sudija Ustavnog suda dr Nataša Plavšić. Skupu se obratila i projektna menadžerka u Generalnom direktoratu za ljudska prava i vladavinu prava Saveta Evrope Biljana Sladojević Milatović. Izlaganja na navedenu temu održali su i sudija Vrhovnog kasacionog suda Katarina Manojlović Andrić i viši pravnik Evropskog suda za ljudska prava Čedo Radnić.