ПРЕТРАГА САЈТА: RSS

Годишње саветовање судија Републике Србије


четвртак, 25. мај 2023

Председница Уставног суда Снежана Марковић и заменик председнице др Милан Шкулић присуствовали су данас, 25. маја 2023. године, свечаном отварању Годишњег саветовања судија Републике Србије „Судијски дани-2023“, које је уприличено у Врњачкој Бањи. Обраћајући се учесницима председница Марковић је, поред осталог, казала да су стручни скупови, попут овог, од велике важности за унапређење правне струке, имајући у виду да су прилика да учесници размене мисли, стечена знања и искуства и даље их обогате кроз међусобни разговор.

- Током година одржавања, саветовање судија у Врњачкој Бањи прерасло је национални и добило свој регионални и међународни карактер, што се, између осталог, потврђује и учешћем колегиница и колега из региона, као и судија Европског суда за људска права – рекла је председница Уставног суда и додала да се програмом овогодишњег Саветовања обрађују актуелне теме из различитих области, те да је уверена да ће се на крају радног дела Саветовања добити одговори на нека отворена питања која се постављају у свакодневном раду.

Председница Марковић је, обраћајући се учесницима скупа, истакла да су, сви заједно, ангажовани на истом послу – на заштити и промоцији људских права и слобода, у поступку који је правичан и који се одвија без непотребних одлагања.

- Овакав став захтева да посао обављамо квалитетно, ажурно и благовремено, уз пуно поштовање принципа владавине права – казала је председница Марковић и додала да Уставни суд, са судовима опште и посебне надлежности, управо кроз развијање односа сарадње и дијалога, даје свој допринос подизању свести и промоцији заштите људских права и слобода на националном нивоу.

Председница Уставног суда је изразила очекивање да ће и овогодишње саветовање, презентовани реферати и дискусије, представљати значајан допринос унапређењу међусобне сарадње и разумевања и изналажењу правих одговора на изазове са којима се данас суочавамо.

Годишње саветовање судија Републике Србије окупља судије из Србије и држава региона, еминентне правне стручњаке, професоре правних факултета, представнике адвокатских комора, струковних удружења и међународних организација. Организатор скупа је Врховни суд Србије, уз подршку Савета Европе и ОЕБС-а.


• На врх странице