Godišnje savetovanje sudija Republike Srbije

25.05.2023.

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković i zamenik predsednice dr Milan Škulić prisustvovali su danas, 25. maja 2023. godine, svečanom otvaranju Godišnjeg savetovanja sudija Republike Srbije „Sudijski dani-2023“, koje je upriličeno u Vrnjačkoj Banji. Obraćajući se učesnicima predsednica Marković je, pored ostalog, kazala da su stručni skupovi, poput ovog, od velike važnosti za unapređenje pravne struke, imajući u vidu da su prilika da učesnici razmene misli, stečena znanja i iskustva i dalje ih obogate kroz međusobni razgovor.

- Tokom godina održavanja, savetovanje sudija u Vrnjačkoj Banji preraslo je nacionalni i dobilo svoj regionalni i međunarodni karakter, što se, između ostalog, potvrđuje i učešćem koleginica i kolega iz regiona, kao i sudija Evropskog suda za ljudska prava - rekla je predsednica Ustavnog suda i dodala da se programom ovogodišnjeg Savetovanja obrađuju aktuelne teme iz različitih oblasti, te da je uverena da će se na kraju radnog dela Savetovanja dobiti odgovori na neka otvorena pitanja koja se postavljaju u svakodnevnom radu.

Predsednica Marković je, obraćajući se učesnicima skupa, istakla da su, svi zajedno, angažovani na istom poslu - na zaštiti i promociji ljudskih prava i sloboda, u postupku koji je pravičan i koji se odvija bez nepotrebnih odlaganja.

- Ovakav stav zahteva da posao obavljamo kvalitetno, ažurno i blagovremeno, uz puno poštovanje principa vladavine prava - kazala je predsednica Marković i dodala da Ustavni sud, sa sudovima opšte i posebne nadležnosti, upravo kroz razvijanje odnosa saradnje i dijaloga, daje svoj doprinos podizanju svesti i promociji zaštite ljudskih prava i sloboda na nacionalnom nivou.

Predsednica Ustavnog suda je izrazila očekivanje da će i ovogodišnje savetovanje, prezentovani referati i diskusije, predstavljati značajan doprinos unapređenju međusobne saradnje i razumevanja i iznalaženju pravih odgovora na izazove sa kojima se danas suočavamo.

Godišnje savetovanje sudija Republike Srbije okuplja sudije iz Srbije i država regiona, eminentne pravne stručnjake, profesore pravnih fakulteta, predstavnike advokatskih komora, strukovnih udruženja i međunarodnih organizacija. Organizator skupa je Vrhovni sud Srbije, uz podršku Saveta Evrope i OEBS-a.