Председница Уставног суда обратила се учесницима семинара за обуку саветника и сарадника у Уставном суду

22.10.2021.

Председница Уставног суда Снежана Марковић обратила се данас, 22. октобра 2021. године, учесницима семинара „Заштита људских права на основу Европске конвенције о људским правима“, организованом у онлајн формату за обуку саветника и сарадника у Уставном суду Србије.

- Уставни суд се од почетка пружања непосредне уставносудске заштите у поступцима по уставним жалбама, од 2006. године, јасно одредио да ће обим и садржину уставних права тумачити у светлу конвенцијских права те да ће, применом стандарда Европског суда за људска права пружати делотворну заштиту на националном нивоу -рекла је председница Марковић и додала да је деловање Уставног суда пример добре праксе, о чему сведочи и велики број предмета у којима је Суд аргументацију за своју одлуку нашао у ставовима и пракси Европског суда.

Председница Марковић је нагласила да семинар, односно обука, подржава професионални развој саветника и сарадника у Уставном суду, те да иако Уставни суд запошљава најбоље од најбољих, различитих профила и струке, само континуирана обука доприноси даљем подизању знања, способности и квалитета.

- Углавном невидљиви за јавност, саветници, обрађивачи предмета и сарадници на другим пословима у стручним службама, често играју виталну улогу у процесу доношења одлука у суду - истакла је председница Марковић и додала да се у јавности мало зна о улози и дужностима стручних служби у обради предмета и процесу доношења одлука, односно о значају који запослени имају на постизање свеукупног квалитета и ефикасности у раду кроз пружање професионалне и квалитетне подршке судијама Уставног суда у њиховом раду.

Председница Марковић је изразила задовољство и захвалност Савету Европе на спровођењу прве у низу планираних обука, те нагласила да наставак обука и промовисање стандарда за заштиту људских права и слобода на националном нивоу остају приоритет за Уставни суд, са посебним фокусом на оцену и примену стандарда у односу на појединачне чланове Европске конвенције.

Учесницима семинара обратио се и шеф Мисије Савета Европе у Београду Тобиас Флесенкемпер који је истакао значај сарадње са Уставним судом, која је иницирана још пре годину дана, а која се одвија кроз три компоненте: обука саветника, али и друге две које доприносе доступности и транспарентности у раду Уставног суда, и то израда нове интернет странице и израда публикације судске праксе.

Подсетио је да Савет Европе, 25. октобра сваке године, обележава Европски дан правде када правосудни органи организују догађаје за грађане, студенте и правне стручњаке у циљу приближавања правде грађанима, информисања о њиховим правима и промовисања рада правосуђа, кроз симулације суђења, информативне сесије, обуке и семинаре. У том светлу је поздравио и данашњи догађај и захвалио Уставном суду на сарадњи и учешћу.

Обука саветника и сарадника у Уставном суду организована је у оквиру пројекта „Јачање ефикасних правних средстава за спречавање кршења људских права у Србији“, који се спроводи у оквиру заједничког програма Европске уније и Савета Европе „Horizontal Facility за Западни Балкан и Турску 2019-2022“ .