Обука саветникa Уставног суда

31.05.2022.

Обука саветника Уставног суда одржана је данас, 31. маја 2022. године, у хотелу „Хилтон“, у Београду. Тема скупа била је „Накнада штете у случајевима повреда људских права - пракса Европског суда за људска права и домаћих судова“.

Уз подршку председнице Уставног суда Снежане Марковић, обуку су организовали Уставни суд и Канцеларија Савета Европе у Београду, у оквиру пројекта „Јачање ефикасних правних средстава за спречавање кршења људских права у Србији“, који се спроводи у оквиру заједничког програма Европске уније и Савета Европе „Horizontal Facility за Западни Балкан и Турску 2019-2022“. За Уставни суд обуке запослених су један од приоритета због промовисања стандарда за заштиту људских права и слобода на националном нивоу, са посебним фокусом на оцену и примену стандарда у односу на појединачне чланове Европске конвенције.

На данашњој обуци, којој су присуствовали саветници запослени у Служби за поступке по уставним жалбама и жалбама, Служби за нормативну контролу и друге поступке и Служби за послове судске праксе, уводно обраћање одржала је судија Уставног суда др Наташа Плавшић. Скупу се обратила и пројектна менаџерка у Генералном директорату за људска права и владавину права Савета Европе Биљана Сладојевић Милатовић. Излагања на наведену тему одржали су и судија Врховног касационог суда Катарина Манојловић Андрић и виши правник Европског суда за људска права Чедо Раднић.