PRETRAGA SAJTA: RSS

Žalbe zatrpale Ustavni sud


Predsednica USS Bosa Nenadić u petak upozorila da je ova institucija "zagušena" velikim brojem predmeta - ima 5.500 ustavnih žalbi i 500 sporova normativnog karaktera

PREDSEDNICA Ustavnog suda Srbije Bosa Nenadić izjavila je u petak da je više od 5.500 ustavnih žalbi i 500 sporova normativnog karaktera ozbiljno upozorenje da Ustavni sud postaje institucija "zagušena" velikim brojem predmeta.

Na okruglom stolu o izmenama Zakona o Ustavnom sudu, Bosa Nenadić je rekla da je potrebno promeniti odredbe tog propisa koji će doprineti efikasnijem radu USS. Prema njenim rečima, USS treba da odlučuje o pitanjima koja imaju ustavni značaj, da rešava najsloženije sporove i da bude poslednja institucija pred obraćanje građana sudu u Strazburu.

Bosa Nenadić je ocenila da bi povodom povreda prava na suđenje u razumnom roku zainteresovani mogli da se obraćaju redovnim sudovima. Ministarka pravde Snežana Malović najavila je da će 13 sudija USS uskoro dobiti još jednog kolegu. Ona je rekla da je namera da izmene Zakona o USS budu upućene u Skupštinu u septembru da bi primena počela početkom 2011.

V.N.

(VEČERNJE NOVOSTI, 19. jun 2010.)


• Na vrh stranice