PRETRAGA SAJTA: RSS

Nenadić: Neophodna promena Zakona o Ustavnom sudu


Predsednica Ustavnog suda Srbije Bosa Nenadić izjavila je danas da je više od 5.500 ustavnih žalbi i 500 sporova normativnog karaktera ozbiljno upozorenje da Ustavni sud postaje institucija "zagušena" velikim brojem predmeta.

Ona je na okruglom stolu o izmenama Zakona o Ustavnom sudu rekla da je potrebno što pre promeniti taj zakon i posebno one odredbe čije će izmene doprineti efikasnijem i delotvornijem radu Ustavnog suda.

Nenadićeva je navela da Ustavni sud treba da odlučuje o pitanjima koja imaju ustavni značaj, da treba da rešava najsloženije sporove i da bude poslednja institucija pred obraćanje gradjana sudu za ljudska prava u Strazburu.

Na skupu na kojem su učestvovali eksperti iz Nemačke i predsednica Ustavnog suda Hrvatske Jasna Omejec i sudije tog suda, Bosa Nenadić je ocenila da bi povodom povreda prava na sudjenje u razumnom roku zainteresovani mogli da se obraćaju redovnim sudovima, a ne Ustavnom sudu.

 Ministarka pravde Srbije Snežana Malović istakla je poseban značaj dosadašnjeg rada Ustavnog suda, s obzirom na, kako je navela, teškoće koje ima u poslednje tri  godine. To se pre svega, kako je navela, odnosi na veliki broj predmeta, rad u
nepotpunom sastavu i nedostatak tehničkih uslova.

"Uz činjenicu da Ustavni sud ima 13 sudija i da su predloženi kandidati za još jednog sudiju, kao i da su se u medjuvremenu poboljšali i neophodni tehnički  uslovi za rad, s pravom možemo da očekujemo još bolje rezultate i dalje  unapređenje ugleda i značaja Ustavnog suda u Srbiji", rekla je Malovićeva.

Prema Ustavu Srbije, Ustavni sud ima 15 sudija. Ministarka pravde je najavila i da će Visoki savet sudstva iduće sedmice predložiti još jednog kandidata.

Malovićeva je rekla da su se od donošenja Zakona o Ustavnom sudu pojavili problemi oko tumačenja nekih odredbi i da su uočeni nedostaci.

Ona je rekla da je namera da izmene i dopune Zakona o ustavnom sudu budu upućene u skupštinsku proceduru u septembru kako bi njihova primena počela početkom naredne godine.

(Informacije agencija BETA i FoNet objavljene u BLIC-u 19. jun 2010.)


• Na vrh stranice