PRETRAGA SAJTA: RSS

Potpisan Protokol o saradnji Ustavnog suda i Pravosudne akademije


petak, 11. decembar 2015

Predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić i direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić potpisali su danas, u Ustavnom sudu, Protokol o saradnji Ustavnog suda i Pravosudne akademije. Protokol će omogućiti unapređenje veština, teorijskih i praktičnih znanja polaznika početne obuke Pravosudne akademije, kao i sudija i tužilaca, u oblasti Ustavom zajemčenih prava i sloboda, razumevanja uloge i značaja Ustavnog suda, kao i primenu odluka Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava, u postupcima pred redovnim sudovima.

- Naš cilj je da saradnjom Ustavnog suda i Pravosudne akademije mladim kolegama, polaznicima početne obuke, omogućimo sticanje znanja i veština zahvaljujući kojima će biti dobre i stručne sudije i da, pored ostalog, unapredimo njihova znanja u oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda – rekla je predsednica Ustavnog suda Ilić Prelić. Ovaj Protokol će onima koji su na stalnoj obuci u Akademiji omogućiti da koriste praksu Ustavnog suda, koja se temelji i na praksi Evropskog suda za ljudska prava, i da im stečeno znanje postane alat koji će koristiti u svakodnevnom radu.

Direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić je rekao da potpisivanje ovog Protokola otvara veliko poglavlje u daljem razvoju programa Pravosudne akademije, kada je reč o početnoj, ali i stalnoj obuci u oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda i da će to svakako doprineti unapređenju pravosuđa u našoj zemlji.

Šef Misije OEBS u Srbiji Peter Burkhard iskazao je zadovoljstvo zbog potpisivanja Protokola o saradnji Ustavnog suda i Pravosudne akademije, institucija sa kojima ova organizacija ima jako dobru saradnju. Kako je istakao, Ustavni sud ima ključnu ulogu u zaštiti ljudskih prava i sloboda, što je jedan od prioriteta Misije OEBS u Srbiji i dodao da će obuka polaznika Akademije, zahvaljujući ovom Protokolu, biti mnogo kompletnija, jer će dobiti priliku da se upoznaju i sa načinom rada Ustavnog suda. 

Državna sekretarka Ministarstva pravde Biljana Pavlović je ocenila da će potpisivanje Protokola doprineti unapređenju obuke u Akademiji i sticanju dodatnih znanja i veština njenih polaznika.

Potpisivanju protokola prisustvovali su i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport, zamenik predsednika Ustavnog suda prof. dr Goran P. Ilić,  šef Odeljenja za vladavinu prava i ljudska prava  Misije OEBS - a u Srbiji Romana Švajger, prvi zamenik Republičkog javnog tužioca Zorica Stojšić, predsednik Upravnog odbora Pravosudne akademije Aleksandar Stepanović, i predsedik Alumni kluba Pravosudne akademije Nebojša Đuričić.

 

 

 


• Na vrh stranice