PRETRAGA SAJTA: RSS

April 2013.


Sudija Ustavnog suda prof. dr Olivera Vučić održala je 3. aprila 2013. godine naučnu tribinu u Crnogorskoj akademiji nauka i umetnosti u Podgorici. Tema tribine bila je „Ustav i zaštita građana“, a sudija Vučić je u CANU boravila na poziv te akademije.

***

Predsednik Ustavnog suda dr Dragiša B. Slijepčević i sudija Ustavnog suda dr Bosa Nenadić prisustvovali su zvaničnoj proslavi dvadesetogodišnjice postojanja Ustavnog suda Slovačke Republike, koja je od 8. do 10. aprila 2013. godine održana u sedištu tog Suda, gradu Košice u Slovačkoj. U okviru proslave održana je i međunarodna konferencija pod nazivom „Pozicija ustavnih sudova i njihov uticaj na pravni poredak u državi“, za koju je sudija Nenadić priredila rad „Ustavni sud Srbije na putu od 'negativnog' ka 'pozitivnom' zakonodavcu“.

***

Predsednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Valerija Galić  i delegacija tog Suda (koju su činili sudije Zlatko Knežević, Mirsad Ćeman i Mato Tadić i šef Odela za ocenu ustavnosti Hasan Mujagić) posetili su Ustavni sud Srbije od 18. do 20. aprila, na poziv predsednika Slijepčevića.

Na radnom sastanku koji je održan u Ustavnom sudu 19. aprila, predsednici i sudije dvaju sudova su razgovarali o radu i nadležnostima svojih sudova, pri čemu je posebna pažnja posvećena efektima odluka ustavnog suda na stanje ljudskih prava i sloboda u društvu.Poseta Ustavnog suda BIH

U razgovoru je zaključeno da će iskustva i mišljenja razmenjena na današnjem sastanku značajno doprineti nastavku uspešne saradnje ustavnih sudova Republike Srbije i Bosne i Hercegovine. Inače, ova poseta Ustavnom sudu Srbije je uzvratna. Naša delegacija boravila je u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine u maju 2009. godine.


Poseta Ustavnog suda BIH 2

***

Sudija Ustavnog suda dr Bosa Nenadić učestvovala je, kao član stručnog žirija-sudskog veća, na VII Regionalnom Moot Court takmičenju pred Evropskim sudom za ljudska prava, koje je od 19. do 22. aprila 2013. godine održano u Ustavnom sudu Slovenije, u Ljubljani. Na tom tradicionalnom takmičenju učestvovali su predstavnici pravnih fakulteta iz šest država regiona, odnosno iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

U sastavu sudskog veća bile su i aktuelne i bivše sudije Evropskog suda za ljudska prava, sudija Ustavnog suda Federacije BiH, pravni zastupnici vlada država regiona pred Evropskim sudom za ljudska prava. Takmičenje je organizovala švedska organizacija Civil Right Defenders, uz podršu Ustavnog suda Slovenije. 


• Na vrh stranice