PRETRAGA SAJTA: RSS

Juli 2012


Ustavni sud Srbije organizovao je peti okrugli sto regionalnih ustavnih sudova, 6. jula 2012. godine, u Sremskim Karlovcima. Tema skupa bila je „Dejstvo i izvršenje odluka ustavnog suda“, a učesnici su bili predsednici i sudije ustavnih sudova Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Organizovanje okruglog stola je podržala Nemačka fondacija za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ).

Okrugli sto je otvorio predsednik Ustavnog suda Srbije dr Dragiša Slijepčević, koji je podsetio na dosad održane okrugle stolove regionalnih ustavnih sudova u Sarajevu, Miločeru, Dubrovniku i Ohridu. On je naglasio da među ustavnim sudovima učesnicima okruglog stola postoji saglasnost da bilateralni odnosi, kao visoko razvijen oblik uzajamne saradnje, nisu sami po sebi dovoljni za uspostavljanje vladavine prava u regionu, već da ona podrazumeva i saradnju ustavnih sudova u širim okvirima: multilateralnu razmenu iskustava ustavnih sudova regiona, stavova o složenim ustavnopravnim pitanjima, znanja o evropskim i međunarodnim standardima itd.

Okrugli sto Sremski Karlovci

Svoje referate izložili su prof. dr Miodrag Simović, potpredsednik  Ustavnog suda Bosne i Hercegovine („Dejstvo i izvršenje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine“), dr Milan Marković, predsednik Ustavnog suda Crne Gore („Pravno dejstvo i izvršenje odluka Ustavnog suda Crne Gore“), prof. dr Jasna Omejec, predsednica Ustavnog suda Republike Hrvatske („Djelovanje i izvršavanje odluka hrvatskog ustavnog suda“), prof. dr Nataša Gaber-Damjanovska, sudija Ustavnog suda Republike Makedonije („Dejstvo i izvršenje odluka Ustavnog suda Republike Makedonije“) i prof. dr Olivera Vučić i prof. dr Dragan Stojanović, sudije Ustavnog suda Srbije, koautori („Dejstvo odluka ustavnog suda u funkciji potvrde ustavne prirode i ustavne pozicije ustavnog sudstva“). Referati će biti publikovani naknadno, kao i sa ranijih susreta ustavnih sudova. Program okruglog stola možete preuzeti ovde.

Okrugli sto Sremski Karlovci 2
Sremski Karlovci

Zaključke okruglog stola pripremila je sudija Ustavnog suda Srbije dr Bosa Nenadić i izložila ih na kraju skupa. Zaključci su usvojeni jednoglasno.

Domaćin susreta okruglih stolova regiona 2014. godine biće Ustavni sud BiH.

 

***

Predsednik Ustavnog suda dr Dragiša Slijepčević i sudija Ustavnog suda Vesna Ilić-Prelić primili su 24. jula 2012. godine ambasadora Republike Mađarske u Srbiji NJ.E Oskara Nikovica i njegovog  zamenika Zoltana Vargu. Na sastanku je razgovarano o pravnim aspektima odluke Ustavnog suda kojom je utvrđena neustavnost pojedinih odredbi Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine, sa posebnim osvrtom na posledice odluke na prava mađarske manjine u Vojvodini, odnosno njihovog prava na službenu upotrebu jezika i pisma.

Predsednik Ustavnog suda je, između ostalog, naglasio da se Ustavni sud nije opredeljivao po pitanju sadržaja prava manjina u Pokrajini, već samo ustavnim odredbama koje garantuju ostvarivanje tih prava.  U vezi sa pitanjem upotrebe jezika i pisma manjina u AP Vojvodini, predsednik Suda naglasio je da je Ustavni sud navedene odredbe Zakona oglasio neustavnim jer pravo određivanja službene upotrebe jezika i pisma pripada lokalnoj samoupravi, a ne autonomnoj pokrajini ili republici. Predsednik dr Slijepčević je istakao da se odlukom Ustavnog suda ne umanjuje nivo dostignutih prava nacionalnih manjina, već se pravo uređenja tog pitanja vraća onima kojima po Ustavu i zakonu (Zakon o zaštititi prava i sloboda nacionalnih manjina i Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma) pripada, a to su lokalne samouprave.


• Na vrh stranice