ПРЕТРАГА САЈТА: RSS

Међународни симпозијум у Казахстану


петак, 27. август 2021

Председница Уставног суда Снежана Марковић учествовала је у раду Међународног симпозијума, који је данас, 27. августа 2021. године, одржан посредством видео линка, а чији организатор је Уставни савет Републике Казахстан. Тема симпозијума је „Интернет ера: владавина права, вредности личности, независност државе“, а председница Марковић је изложила рад „Владавина закона на интернету: заштита људских права на и у вези са интернетом“.

У излагању председница је указала на релевантну праксу Европског суда за људска права захваљујући којој, између осталог, и Уставни суд Србије помера границе у свакодневном раду штитећи непосредно Уставом зајемчена људска права и при томе, прихватајући као своје критеријуме и стандарде за заштиту људских права које је изградио Европски суд.

- Тако је Уставни суд поступао и у односу на употребу „нових технологија“ и заштиту основних људских права на и у вези са интернетом – навела је у излагању, поред осталог, председница Марковић и представила учесницима симпозијума праксу Уставног суда Србије издвојивши неколико одлука у којима је одлучивао о повреди ових права. 

Председница Марковић је нагласила да простора за унапређење има, посебно када је реч о успостављању, развоју и доследној примени стандарда и критеријума у заштити људских права на и у вези са коришћењем интернета, кроз стално усаглашавање домаће праксе са праксом Европског суда за људска права, али и са праксом других међународних институција којe се баве заштитом људских права.

На симпозијуму је осим представника уставних судова из целог света, учествовао и председник Казахстана Kassym-Jomart Тokayev, као и представници Уставног савета Републике Казахстан, Врховног суда Казахстана, Владе и Скупштине Казахстана, међународних институција, Асоцијације азијских уставних судова.

  

 

 


• На врх странице