PRETRAGA SAJTA: RSS

Mediji o Sudu

utorak, 27. septembar 2011

Efikasniji rad Ustavnog suda

Uvođenje informacionog sistema učiniće rad Ustavnog suda efikasnijim i transparentnijim, ocenila sudija Bosa Nenadić. Zakon o Ustavnom sudu uskoro u skupštinskoj proceduri, rekao predsednik Suda Dragiša Slijepčević. U oktobru javna rasprava o zabrani "Pokreta 1389" i "Obraza".

 

detaljnije »

ponedeljak, 06. jun 2011

Zabranjeni registracija i delovanje "Nacionalnog stroja"

Beograd - Ustavni sud utvrdio je danas da je organizacija "Nacionalni stroj" tajno udruženje čije je delovanje zabranjeno Ustavom i doneo odluku o zabrani njenog upisa u državni registar.

Prema zvaničnom obrazloženju odluke, sud je zabranio toj organizaciji da deluje, promoviše i širi svoje programske ciljeve i ideje i utvrdio da su "državni i drugi organi i organizacije dužni da u okviru svojih nadležnosti i ovlašćenja preduzmu mere u cilju sprovođenja te odluke".

detaljnije »

ponedeljak, 06. jun 2011

Izmene Zakona – na jesen

TEMA NEDELJE: LAVIRINTI USTAVNOG SUDA

Izmene Zakona – na jesen

Ne može “čuvar Ustava” braniti pravni poredak i vladavinu prava ako iznosi na sednice baš sve što mu se dostavi

Sudije Ustavnog suda Srbije do kraja juna će dostaviti Ministarstvu pravde njihovo viđenje izmena Zakona o Ustavnom sudu, saznaje „Politika”. Ministarstvo će na osnovu toga dostaviti svoj predlog izmena zakona i tražiće da ga Narodna skupština usvoji po hitnom postupku. Tako se očekuje da značajne promene u nadležnosti i načinu postupanja Ustavnog suda Srbije stupe na snagu već na jesen.

detaljnije »

četvrtak, 19. maj 2011

Izgrađeno ne diraju

Svi građani koji su do sada zajedničke prostorije pretvorili u stanove, mogu mirno da spavaju

 

Svi građani koji su pretvorili zajedničke prostorije u stambeni ili poslovni prostor do proglašenja dela odredbe Zakona o održavanju stambenih zgrada neustavnom, mogu mirno da spavaju.

Ova odluka o neustavnosti koju je doneo Ustavni sud, a koja je izavala brojne komentare u javnosti, neće se primenjivati retroaktivno.


detaljnije »

četvrtak, 14. april 2011

Neustavne odredbe Zakona o izboru narodnih poslanika

Ustavni sud Srbije utvrdio je danas da su neustavne odredbe člana 84. Zakona o izboru narodnih poslanika koje se odnose na postupak utvrđivanja i raspodelu dobijenih mandata.

Odredbama osporenog člana, koje su "pale" na oceni ustavnosti propisano je da će podnosilac izborne liste (stranka ili koalicija političkih partija) najkasnije u roku od deset dana po objavljivanju ukupnih rezultata izbora, Republičkoj izbornoj komisiji dostaviti podatke o tome kojim kandidatima sa izborne liste se dodeljuju dobijeni poslanički mandati.

detaljnije »

ponedeljak, 26. jul 2010

UNS: Prihvaćena većina primedbi, NUNS: Uzrok je bio politički voluntarizam

Predsednica Udruženja novinara Srbije, Ljiljana Smajlović rekla je za „Politiku” da je UNS zadovoljan odlukom Ustavnog suda.

Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a zadovoljan je odlukom suda, ali napominje da su njome otklonjene posledice, ali ne i uzrok.

(POLITIKA, 23. juli 2010.)

detaljnije »

ponedeljak, 26. jul 2010

Asocijacija medija pozdravila odluku Ustavnog suda

Asocijacija medija pozdravila je u petak odluku Ustavnog suda Srbije da stavi van snage pojedine odredbe Zakona o javnom informisanju koje su, po oceni suda, van ustavnog okvira i mogu ugrožavati slobodu štampe.

(BETA, 23.juli 2010.)

detaljnije »

ponedeljak, 26. jul 2010

Neustavne odredbe o kažnjavanju

Ustavni sud Srbije ocenio je da nisu u skladu sa Ustavom i međunarodnim konvencijama odredbe Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju o vrsti i visini kazni, sadržane u članovima 4., 5. i 6, koje je ombudsman osporio u predlogu za ispitivanje ustavnosti.

Odluka je doneta na zatvorenom delu, posle javnog izlaganja sudije izvestioca Vesne Ilić Prelić, a odluke ocenjene kao neustavne prestaju da važe objavljivanjem u „Službenom glasniku“.

(FONET, 22. juli 2010.)

detaljnije »

ponedeljak, 26. jul 2010

USS: Odredbe Zakona neustavne

Pojedine odredbe izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju nisu u saglasnosti sa Ustavom ni međunarodnim konvencijama, odlučio je Ustavni sud Srbije.

Odredbe koje regulišu ko može biti osnivač javnog glasila, kao i kaznene odredbe u tom propisu nisu u skladu sa Ustavom, ocenio je Ustavni sud.

Neustavne su odredbe koje propisuje da samo domaće pravno lice ima pravo da osnuje javno glasilo, kao i odredbe koje se tiču propisane visine i vrste novčane kazne za privredne prestupe i prekršaje, odlučeno je na sednici.

(TANJUG, 22. juli 2010)

detaljnije »

ponedeljak, 31. maj 2010

"Popravni" za sudiju

Ustavni sud Srbije usvojio je u petak žalbu sudije Zorana Saveljića i naložio Visokom savetu sudstva da ponovo razmotri njegovu prijavu za izbor sudije u Apelacionom sudu i Višem sudu u Nišu. VSS za to ima rok 30 dana od prijema odluke.

(VEČERNJE NOVOSTI, 29.5.2010)

detaljnije »


• Na vrh stranice