PRETRAGA SAJTA: RSS

Arhiva vesti

sreda, 11. septembar 2019

Konferencija predsednika najviših sudova država članica Saveta Evrope

Predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić učestvuje u radu konferencije predsednika najviših sudova država članica Saveta Evrope, koja se, 12. i 13. septembra 2019. godine, održava u Parizu, u Francuskoj. Teme konferencije su pravo na efikasan pravni lek pred nezavisnim i nepristrasnim sudom, odnos nacionalnih sudova i Evropskog suda za ljudska prava i suprotstavljenost slobode izražavanja i zaštite privatnog i porodičnog života.

detaljnije »

četvrtak, 25. jul 2019

Nova sudija Ustavnog suda stupila na dužnost

Polaganjem zakletve pred predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković, u Domu Narodne skupštine, danas, 25. jula 2019. godine, na dužnost je stupila nova sudija Ustavnog suda Lidija Đukić, koju je imenovala Opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda.

detaljnije »

četvrtak, 06. jun 2019

Regionalna konferencija u Crnoj Gori

Sudije Ustavnog suda dr Nataša Plavšić i Sabahudin Tahirović učestvuju u radu Regionalne konferencije „Podjela i ravnoteža vlasti – nezavisnost ustavnih sudova“ koja se, od 5. do 7. juna 2019. godine, održava u Podgorici, u Crnoj Gori. Sudija Plavšić je na konferenciji održala izlaganje „Normativne i stvarne pretpostavke za nezavisnost ustavnog suda – iskustva Republike Srbije“. Organizatori konferencije su Ustavni sud Crne Gore i Nemačka fondacija za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ).

detaljnije »

ponedeljak, 03. jun 2019

Poseta Ustavnom sudu Republike Bugarske

Predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić i sudije Ustavnog suda Gordana Ajnšpiler Popović, dr Jovan Ćirić, dr Milan Škulić i dr Vladan Petrov borave, od 2. do 5. juna 2019. godine, u bilateralnoj poseti Ustavnom sudu Republike Bugarske. U okviru posete, sa predsednikom i sudijama Ustavnog suda Republike Bugarske, delegacija Ustavnog suda Srbije razgovaraće o temama koje se tiču nezavisnosti ustavnog sudstva, kao i ustavne zaštite izbornih prava.

detaljnije »

utorak, 14. maj 2019

Pravni forum i međunarodna konferencija u Rusiji

Zamenica predsednice Ustavnog suda Snežana Marković i sudija Ustavnog suda dr Jovan Ćirić, od 14. do 17. maja 2019. godine, učestvuju u radu Međunarodnog pravnog foruma, koji se tradicionalno održava u Sankt Peterburgu, u Ruskoj Federaciji. Oni će učestvovati i u radu Međunarodne konferencije „Ustavni identitet i univerzalne vrednosti – umeće balansiranja“, koju organizuje Ustavni sud Ruske Federacije, 14. maja, u okviru Foruma.  

detaljnije »

četvrtak, 09. maj 2019

Nove sudije Ustavnog suda stupile na dužnost

Polaganjem zakletve pred predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković, u Domu Narodne skupštine, danas, 9. maja 2019. godine, na dužnost su stupile novoimenovane sudije Ustavnog suda dr Nataša Plavšić, Gordana Ajnšpiler Popović i prof. dr Vladan Petrov, koje je imenovala Opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda.

detaljnije »

petak, 22. mart 2019

Šesti regionalni forum o vladavini prava

Sudije Ustavnog suda dr Tijana Šurlan i Tatjana Babić učestvuju u radu Šestog regionalnog foruma o vladavini prava za Jugoistočnu Evropu koji se, 22. i 23. marta 2019. godine, održava u Dubrovniku, u Hrvatskoj. Tema ovogodišnjeg Foruma su prava deteta i Evropska konvencija o ljudskim pravima.

detaljnije »

ponedeljak, 18. februar 2019

Sastanak sa predstavnikom Saveta Evrope

Zamenica predsednice Ustavnog suda Snežana Marković i direktor Direktorata za ljudska prava Saveta Evrope Christophe Poirel sastali su se danas u Ustavnom sudu. Na sastanku je bilo reči o izvršavanju odluka i primeni prakse Evropskog suda za ljudska prava u radu Ustavnog suda, kao i o delotvornosti ustavne žalbe kao pravnog leka u Srbiji. Zamenica predsednice je naglasila da Ustavni sud usaglašava svoje postupanje sa odlukama i stavovima ESLJP, između ostalog, po pitanju naknade štete za povredu prava na suđenje u razumnom roku, kao i prava na imovinu.

detaljnije »

četvrtak, 14. februar 2019

Skup o međunarodnom krivičnom pravu

Sudija Ustavnog suda mr Tomislav Stojković učestvuje u radu 16. sesije iz oblasti međunarodnog krivičnog prava koja se, od 13. do 18. februara 2019. godine, održava u Jekaterinburgu, u Ruskoj Federaciji. Organizator sesije je Uralski državni pravni univerzitet – Institut za državno i međunarodno pravo.  

detaljnije »

četvrtak, 24. januar 2019

Početak nove sudeće godine Evropskog suda za ljudska prava

Sudije Ustavnog suda Bratislav Đokić i Sabahudin Tahirović učestvuju na tradicionalnoj svečanosti, koja se, povodom početka nove sudeće godine, održava 25. januara 2019. godine, u Evropskom sudu za ljudska prava, u Strazburu. U okviru svečanosti biće održan i seminar „Jačanje poverenja u pravosuđe“ sa četiri teme „Imenovanje, unapređenje i razrešenje sudija“, „Strategija za izgradnju poverenja i odgovornosti drugih organa vlasti da poboljšaju i zaštite sudstvo“, „Presude i izdvojena mišljenja – komplementarnost i tenzije“ i „Protokol 16“.

detaljnije »


• Na vrh stranice