PRETRAGA SAJTA: RSS

Arhiva vesti

petak, 15. septembar 2023

Predsednica Ustavnog suda prisustvovala obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković prisustvovala je danas, 15. septembra 2023. godine, obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koje je upriličeno u hali Čair, u Nišu. Obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave organizovao je Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.
detaljnije »

sreda, 06. septembar 2023

Savetovanje privrednih sudova Republike Srbije

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković prisustvovala je danas, 6. septembra 2023. godine, otvaranju XXX tradicionalnog savetovanja privrednih sudova Republike Srbije, koje je upriličeno na Zlatiboru. Obraćajući se učesnicima, predsednica Marković je podsetila na odluku Ustavnog suda donetu na sednici 7. juna 2023. godine kojom je Sud usvojio ustavne žalbe podnosilaca protiv osporenih rešenja Privrednog suda u Beogradu i Privrednog apelacionog suda, kojima je pravnosnažno odbijen njihov prigovor radi ubrzanja postupka i utvrdio povredu iz člana 32. stav 1. Ustava zbog povrede prava na pravično suđenje.

detaljnije »

sreda, 05. jul 2023

Predsednica Ustavnog suda na međunarodnoj konferenciji u Azerbejdžanu

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković prisustvovala je Međunarodnoj konferenciji „Razvoj zakonodavstva kroz primenu ustavnih normi“, koja je održana u Bakuu, u Azerbejdžanu, povodom 25 godina rada Ustavnog suda Republike Azerbejdžan. Predsednica Marković je u izlaganju „Uloga ustavnog sudstva u potvrđivanju osnovnih ustavnih vrednosti“, naglasila da veliki broj učesnika na konferenciji potvrđuje da bliska saradnja između ustavnih sudova i razmena iskustava doprinosi jačanju uloge ovih institucija u održavanju zajedničkih osnovnih vrednosti, pre svega vladavine prava i zaštite i promocije ljudskih prava.
detaljnije »

četvrtak, 25. maj 2023

Godišnje savetovanje sudija Republike Srbije

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković i zamenik predsednice dr Milan Škulić prisustvovali su danas, 25. maja 2023. godine, svečanom otvaranju Godišnjeg savetovanja sudija Republike Srbije „Sudijski dani-2023“, koje je upriličeno u Vrnjačkoj Banji. Obraćajući se učesnicima predsednica Marković je, pored ostalog, kazala da su stručni skupovi, poput ovog, od velike važnosti za unapređenje pravne struke, imajući u vidu da su prilika da učesnici razmene misli, stečena znanja i iskustva i dalje ih obogate kroz međusobni razgovor.

detaljnije »

četvrtak, 18. maj 2023

Sastanak sa direktorom za ljudska prava Generalnog direktorata za ljudska prava i vladavinu prava Saveta Evrope

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković i sudija Ustavnog suda dr Nataša Plavšić i direktor za ljudska prava Generalnog direktorata za ljudska prava i vladavinu prava Saveta Evrope Kristof Poirel sastali su se u Ustavnom sudu. Predsednica Ustavnog suda je na sastanku govorila o osnovnim nadležnostima Ustavnog suda, uz poseban osvrt na postupanje Suda u predmetima koji se tiču društvenih preduzeća.

detaljnije »

četvrtak, 04. maj 2023

Konferencija u Berlinu

Zamenik predsednice Ustavnog suda dr Milan Škulić učestvuje u radu konferencije „Klimatske promene kao izazov za ustavno pravo i ustavne sudove“, koja se, 4. i 5. maja 2023. godine, održava u Berlinu, u Nemačkoj. Organizator konferencije je Savezni ustavni sud Nemačke.

detaljnije »

sreda, 26. april 2023

Konferencija Venecijanske komisije

Sudija Ustavnog suda dr Vladan Petrov učestvovao je u radu konferencije  Venecijanske komisije koja je održana 25. aprila 2023. godine u Sofiji, u Bugarskoj. Tema konferencije bila je „Mere koje su države preduzele kao odgovor na krizu izazvanu Kovidom 19 i njihov uticaj na ustavno pravo – ustavnosudska praksa o vanrednim situacijama“. Sudija Petrov je održao uvodno predavanje „Izazovi vanrednog stanja u eri Kovida 19 – postupanje Ustavnog suda Srbije“. Pre konferencije održan je i 20. sastanak Zajedničkog veća o ustavnom sudstvu. 

detaljnije »

četvrtak, 20. april 2023

Predsednica Ustavnog suda na prijemu povodom Dana Vojske Srbije

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković prisustvovala je danas, 20. aprila 2023. godine, prijemu povodom Dana Vojske Srbije, koji je upriličen u Svečanoj sali Doma Garde, u Beogradu. Prijem su upriličili potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

detaljnije »

petak, 31. mart 2023

Sastanak predsednice Ustavnog suda i specijalne izvestiteljke UN

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković i specijalna izvestiteljka Saveta za ljudska prava UN za promociju i zaštitu prava na slobodu mišljenja i izražavanja Irene Khan sastale su se danas, 31. marta 2023. godine, u Ustavnom sudu. Predsednica Marković je izvestiteljku Khan upoznala sa nadležnostima, načinom rada i odlučivanja Ustavnog suda, te načinom izbora sudija Suda.     

Takođe, predsednica Marković je govorila i o ustavnom i zakonodavnom okviru u kojem Ustavni sud postupa i istakla da se Sud u svojim odlukama poziva na međunarodne ugovore u oblasti ljudskih prava. Izvestiteljki Khan je predstavljena i praksa Ustavnog suda u oblasti zaštite prava na slobodu mišljenja i izražavanja i slobodu medija.

detaljnije »

utorak, 28. mart 2023

Predsednica Ustavnog suda na obeležavanju 100 godina Ustava Rumunije

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković prisustvovala je svečanoj sednici koja je, 27. marta 2023. godine, upriličena povodom obeležavanja 100 godina od usvajanja Ustava Rumunije 1923. godine, u Bukureštu, u Rumuniji. Svečanu sednicu organizovao je Ustavni sud Rumunije.

detaljnije »


• Na vrh stranice