PRETRAGA SAJTA: RSS

Aktuelne aktivnosti međunarodne saradnje

ponedeljak, 11. jun 2012

Juni 2012

Predsednik Suda i sudija Predrag Ćetković učestvovali su na međunarodnoj konferenciji „Ocena ustavnosti-tradicija i perspektive“, koja je 21. i 22. juna održana u Bukureštu, u Rumuniji. Konferencija je posvećena dvadesetogodišnjici Ustavnog suda Rumunije i proslavi 100 godina afirmacije ocene ustavnosti zakona u Rumuniji.

 

detaljnije »

četvrtak, 07. jun 2012

Мај 2012

Predsednik Ustavnog suda dr Dragiša Slijepčević sastao se 17. maja u Ustavnom sudu sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji g. Vensanom Dežerom. Na sastanku je bilo reči o novinama u radu i postupanju Ustavnog suda nakon izmena Zakona o Ustavnom sudu, postupanju po žalbama sudija i tužilaca, kao i o razvoju informacionog sistema Ustavnog suda, čije dalje unapređenje će doprineti većoj otvorenosti i javnosti rada Suda.


 

 

detaljnije »

četvrtak, 07. jun 2012

April 2012

Sudija Ustavnog suda dr Bosa Nenadić učestvovala je kao član Visokog sudskog veća na VI Regionalnom Moot Court takmičenju pred Evropskim sudom za ljudska prava, 21. i 22. aprila 2012. godine, u Kantonalnom sudu u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini. Na ovom tradicionalnom takmičenju učestvovalo je 12 pravnih fakulteta iz šest država regiona -  Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

U sastavu sudskog veća bili su i aktuelne i bivše sudije Evropskog suda za ljudska prava, sudije Ustavnog suda Federacije BiH, pravni agenti vlada država regiona pred Evropskim sudom za ljudska prava, kao i sudije viših sudova država regiona. Takmičenje je organizovala švedska organizacija Civil Right Defenders uz podršu Kantonalnog suda u Sarajevu.

 


detaljnije »

četvrtak, 07. jun 2012

Mart 2012

Delegacija Ustavnog suda Crne Gore, predvođena predsednikom tog suda dr Milanom Markovićem (u delegaciji su bili i sudije Desanka Lopičić, Miodrag Latković i Fetija Međedović), boravila je od 22. do 24. marta 2012. u poseti Ustavnom sudu Srbije. Bilateralna saradnja dvaju sudova započeta je u decembru 2010. godine, kada je delegacija našeg Suda posetila Ustavni sud Crne Gore.

Na sastanku predsednika i sudija Ustavnog suda Srbije sa predsednikom i sudijama Ustavnog suda Crne Gore, održanom 23. marta 2012. godine, razgovarano je o  radu dvaju sudova, uz poseban osvrt na postupanje po ustavnim žalbama kao vrsti predmeta koja dominira po broju u oba suda. Naročito interesovanje visoke delegacije Ustavnog suda Crne Gore izazvale su promene u načinu rada i odlučivanja Ustavnog suda Srbije nakon usvajanja izmena i dopuna Zakona o Ustavnom sudu.

U razgovoru je zaključeno da će iskustva i mišljenja razmenjena na sastanku značajno doprineti unapređenju buduće saradnje ustavnih sudova Republike Srbije i Crne Gore, čemu teže oba suda.
detaljnije »

četvrtak, 07. jun 2012

Februar 2012

Predsednik Ustavnog suda dr Dragiša Slijepčević prisustvovao je promociji knjige „Uvod u pravo Nemačke“, koja je juče održana na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Pozdravnu reč na promociji održao je ambasador Savezne Republike Nemačke u Beogradu Volfram Mas. Knjigu je izdao Institut za uporedno pravo.

detaljnije »

četvrtak, 07. jun 2012

Januar 2012

Zamenica predsednika Ustavnog suda prof. dr Marija Draškić učestvovala je 27. januara 2012. godine na seminaru koji se tradicionalno održava povodom početka nove sudeće godine u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Na tom seminaru pod nazivom „Kako obezbediti veću uključenost nacionalnih sudova u sistem Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda“ učestvovali su predstavnici najviših sudova Evrope, sudije Evropskog suda za ljudska prava i drugi priznati pravni stručnjaci Evrope. U uvodnoj reči obratili su se predsednik tog Suda ser Nikolas Braca i g. Tomas Hamarberg, Komesar za ljudska prava Saveta Evrope. 

detaljnije »

nedelja, 15. januar 2012

Decembar 2011.

Predsednik Ustavnog suda dr Dragiša Slijepčević i sudija Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić učestvovali su na 12. tradicionalnoj međunarodnoj konferenciji predsednika najviših sudova u organizaciji škole City Montessori School, koja je od 9. do 12. decembra 2011. godine održana u Nju Delhiju i gradu Laknau u Indiji. 

Na prethodnih 11 konferencija je učestvovalo 405 predsednika i sudija najviših sudova iz 95 zemalja. Na ovogodišnjoj konferenciji učestvovali su predstavnici najviših sudova iz 70 zemalja sveta sa svih kontinenata.

Izlaganje Ustavnog suda Srbije o položaju dece u okvirima našeg ustavnopravnog sistema i ulozi Ustavnog suda i drugih organa i organizacija u zaštiti njihovih prava bilo je medijski ispraćeno i pozdravljeno od strane učesnika. Predstavnici našeg Suda učestvovali su i u nekoliko odvojenih tematskih sesija konferencije.

Na kraju konferencije usvojena je završna deklaracija predsednika najviših sudova sveta.

 

detaljnije »

petak, 11. novembar 2011

Novembar 2011.

Predsednik i delegacija Ustavnog suda Srbije (koju su činili sudije dr Goran Ilić, Milan Stanić i dr Dragan Stojanović i sekretar delegacije savetnik za međunarodnu saradnju Ljubica Pavlović) posetili su od 3. do 6. novembra 2011. godine Ustavni sud Republike Makedonije (dalje: US Makedonije), na poziv predsednika tog Suda Branka Naumoskog.

detaljnije »

sreda, 19. oktobar 2011

Oktobar 2011.

Sudija Ustavnog suda Bratislav Đokić učestvovao je na 16. međunarodnoj Jerevanskoj konferenciji, koja je održana od 5. do 8. oktobra 2011. godine u Jerevanu, Jermenija.Na ovoj konferenciji, kojom je Ustavni sud Jermenije obeležio 15 godina svog postojanja, učestvovalo je preko 50 učesnika iz 23 zemlje i nekoliko međunarodnih organizacija. Tema konferencije bila je "Pravne posledice odluka ustavnog suda na jačanje ustavnosti u državi". Prezentovano je 18 referata i vođena je zanimljiva stručna rasprava. Koorganizator ovog događaja je bila Venecijanska komisija.

 
detaljnije »

sreda, 19. oktobar 2011

Oktobarski pravnički dani

Predsednik Ustavnog suda dr Dragiša Slijepčević i sudije Ustavnog suda Sabahudin Tahirović i mr Milan Marković učestvuju u radu Osmog savetovanja „Oktobarski pravnički dani“ koje se 7. i 8. oktobra održava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banja Luci u Republici Srpskoj. Tema savetovanja je “Izgradnja i funkcionisanje pravnog sistema”.

detaljnije »


• Na vrh stranice