PRETRAGA SAJTA: RSS

Aktuelne aktivnosti međunarodne saradnje

ponedeljak, 24. jun 2013

Juni 2013.

Predsednik Ustavnog suda dr Dragiša B. Slijepčević i sudija mr Tomislav Stojković i rukovodilac Službe predsednika Vesna Dabić učestvovali su na Međunarodnoj konferenciji „Zaštita ljudskih i građanskih prava od strane organa ustavne nadležnosti u postojećem kontekstu“, koja je od 20. do 22. juna 2013. godine održana na Jalti, u Ukrajini, u organizaciji Ustavnog suda Ukrajine. Sudija Stojković prezentovao je rad „Standardi ljudskih prava u svetlu Evropske konvencije o ljudskim pravima i pravo na pravično suđenje“.  

 

detaljnije »

ponedeljak, 20. maj 2013

Maj 2013.

Predsednik Ustavnog suda dr Dragiša B. Slijepčević i sudija mr Milan Marković učestvovali su u radu okruglog stola „Uloga ustavnog suda u izgradnji vladavine prava” koji je organizovao Ustavni sud Crne Gore od 13. do 15. maja 2013. godine u Miločeru. Organizator okruglog stola je Ustavni sud Crne Gore u saradnji sa Hanns-Seidel fondacijom. 

detaljnije »

ponedeljak, 20. maj 2013

April 2013.

Sudija Ustavnog suda prof. dr Olivera Vučić održala je 3. aprila 2013. godine naučnu tribinu u Crnogorskoj akademiji nauka i umetnosti u Podgorici. Tema tribine bila je „Ustav i zaštita građana“, a sudija Vučić je u CANU boravila na poziv te akademije.

detaljnije »

ponedeljak, 20. maj 2013

Mart 2013.

Predsednik Ustavnog suda dr Dragiša B. Slijepčević i zamenica predsednika Suda prof. dr Marija Draškić sastali su se 19. marta 2013. godine u Ustavnom sudu sa ambasadorom Peterom Burkhardom, šefom misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Srbiji. Teme sastanka bile su reforma pravosuđa u Republici Srbiji i mogućnosti za unapređenje saradnje Ustavnog suda i OEBS.   

detaljnije »

ponedeljak, 04. februar 2013

Januar 2013.

Zamenica predsednika Ustavnog suda prof. dr Marija Draškić i viši obrađivač predmeta Viktor Božić učestvovali su na tradicionalnom seminaru Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, koji se svake godine održava  povodom početka nove sudeće godine tog Suda. Ove godine seminar je održan 25. januara 2013. godine, na temu: „Primena Evropske konvencije o ljudskim pravima u vremenima ekonomske krize“.

detaljnije »

nedelja, 23. decembar 2012

Novembar 2012

Predsednik Ustavnog suda Ukrajine Anatolij Golovin i članovi delegacije tog Suda zamenik predsednika Sergej Vinokurov, sudija Oleg Sergejčuk i šef kabineta predsednika Marina Arševska boravili su od 1. do 4. novembra 2012. godine u poseti Ustavnom sudu Srbije.

detaljnije »

nedelja, 23. decembar 2012

Oktobar 2012

Predsednik Ustavnog suda dr Dragiša Slijepčević i rukovodilac Službe predsednika Vesna Dabić učestvovali sud na 17. Jerevanskoj međunarodnoj konferenciji koja je održana u Jerevanu 5. i 6. oktobra 2012. Tema konferencije bila je „Interakcija između ustavnih sudova i drugih institucija u obezbeđivanju izvršenja odluka ustavnog suda“. Predsednik dr Slijepčević će izložio referat „Uticaj odluka ustavnog suda na zakonodavni proces u Republici Srbiji“. Organizatori konferencije su bili Ustavni sud Jermenije i Venecijanska komisija.
detaljnije »

nedelja, 23. decembar 2012

Septembar 2012

Zamenica predsednika Suda prof. dr Marija Draškić i savetnica Suda za poslove međunarodne saradnje Ljubica Pavlović učestvovale su na sastanku Kruga predsednika Konferencije evropskih ustavnih sudova (u daljem tekstu: Konferencija), koji je održan u Beču 10. septembra 2012. godine, a kojim je predsedavao predsednik US Austrije prof. Gerhart Holcinger. 


 

 

detaljnije »

nedelja, 23. decembar 2012

Juli 2012

Ustavni sud Srbije organizovao je peti okrugli sto regionalnih ustavnih sudova, 6. jula 2012. godine, u Sremskim Karlovcima. Tema skupa bila je „Dejstvo i izvršenje odluka ustavnog suda“, a učesnici su bili predsednici i sudije ustavnih sudova Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Organizovanje okruglog stola je podržala Nemačka fondacija za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ).
detaljnije »

sreda, 05. septembar 2012

Avgust 2012

Sudija Ustavnog suda dr Bosa Nenadić učestvovala je na međunarodnoj konferenciji „Ustav je osnova socijalne modernizacije društva i države“, 30. i 31. avgusta 2012. godine u Astani i Almatiju, u Kazahstanu, na poziv predsednika Ustavnog suda Republike Kazahstan. Na konferenciji koju su povodom Dana Ustava Republike Kazahstan organizovali Ustavni sud Republike Kazahstan, Ombudsman Republike Kazahstan i Venecijanska komisija, sudija dr Nenadić je prezentovala referat pod nazivom „Opšti osvrt na ljudska prava u savremenom Ustavu RS i osnovna načela njihovog ostvarivanja i zaštite“. Na konferenciji je učestvovalo preko 200 učesnika - predstavnika pravne nauke, ustavnih sudova iz zemalja-članica Asocijacije ustavnih sudova mlade demokratije, Austrije, Bugarske, Južne Koreje, Poljske, Ruske Federacije, SR Nemačke, Srbije i drugih zemalja, a učestvovali su i predstavnici  državnih organa Republike Kazahstan, Venecijanske komisije, OUN, UNESCO, IRZ, GIZ itd.

detaljnije »


• Na vrh stranice