ПРЕТРАГА САЈТА: RSS

Архива вести

четвртак, 25. мај 2023

Годишње саветовање судија Републике Србије

Председница Уставног суда Снежана Марковић и заменик председнице др Милан Шкулић присуствовали су данас, 25. маја 2023. године, свечаном отварању Годишњег саветовања судија Републике Србије „Судијски дани-2023“, које је уприличено у Врњачкој Бањи. Обраћајући се учесницима председница Марковић је, поред осталог, казала да су стручни скупови, попут овог, од велике важности за унапређење правне струке, имајући у виду да су прилика да учесници размене мисли, стечена знања и искуства и даље их обогате кроз међусобни разговор.

детаљније »

четвртак, 18. мај 2023

Састанак са директором за људска права Генералног директората за људска права и владавину права Савета Европе

Председница Уставног суда Снежана Марковић и судија Уставног суда др Наташа Плавшић и директор за људска права Генералног директората за људска права и владавину права Савета Европе Кристоф Поирел састали су се у Уставном суду. Председница Уставног суда је на састанку говорила о основним надлежностима Уставног суда, уз посебан осврт на поступање Суда у предметима који се тичу друштвених предузећа.

детаљније »

четвртак, 04. мај 2023

Конференција у Берлину

Заменик председнице Уставног суда др Милан Шкулић учествује у раду конференције „Климатске промене као изазов за уставно право и уставне судове“, која се, 4. и 5. маја 2023. године, одржава у Берлину, у Немачкој. Организатор конференције је Савезни уставни суд Немачке.

детаљније »

среда, 26. април 2023

Конференција Венецијанске комисије

Судија Уставног суда др Владан Петров учествовао је у раду конференције  Венецијанске комисије која је одржана 25. априла 2023. године у Софији, у Бугарској. Тема конференције била је „Мере које су државе предузеле као одговор на кризу изазвану Ковидом 19 и њихов утицај на уставнo правo – уставносудска пракса о ванредним ситуацијама“. Судија Петров је одржао уводно предавање „Изазови ванредног стања у ери Ковида 19 – поступање Уставног суда Србије“. Пре конференције одржан је и 20. састанак Заједничког већа о уставном судству. 

детаљније »

четвртак, 20. април 2023

Председница Уставног суда на пријему поводом Дана Војске Србије

Председница Уставног суда Снежана Марковић присуствовала је данас, 20. априла 2023. године, пријему поводом Дана Војске Србије, који је уприличен у Свечаној сали Дома Гарде, у Београду. Пријем су уприличили потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

детаљније »

петак, 31. март 2023

Састанак председнице Уставног суда и специјалне известитељке УН

Председница Уставног суда Снежана Марковић и специјална известитељка Савета за људска права УН за промоцију и заштиту права на слободу мишљења и изражавања Irene Khan састале су се данас, 31. марта 2023. године, у Уставном суду. Председница Марковић је известитељку Khan упознала са надлежностима, начином рада и одлучивања Уставног суда, те начином избора судија Суда.     

Такође, председница Марковић је говорила и о уставном и законодавном оквиру у којем Уставни суд поступа и истакла да се Суд у својим одлукама позива на међународне уговоре у области људских права. Известитељки Khan је представљена и пракса Уставног суда у области заштите права на слободу мишљења и изражавања и слободу медија.

детаљније »

уторак, 28. март 2023

Председница Уставног суда на обележавању 100 година Устава Румуније

Председница Уставног суда Снежана Марковић присуствовала је свечаној седници која је, 27. марта 2023. године, уприличена поводом обележавања 100 година од усвајања Устава Румуније 1923. године, у Букурешту, у Румунији. Свечану седницу организовао је Уставни суд Румуније.

детаљније »

петак, 24. март 2023

Председница Уставног суда на обележавању Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године

Председница Уставног суда Снежана Марковић присуствовала је данас, 24. марта 2023. године, обележавању Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године, које је уприличено на Тргу Светог Ђорђа, у Сомбору. Обележавање Дана сећања организовао је Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

детаљније »

петак, 24. март 2023

Студенти Правног факултета из Ниша посетили Уставни суд

Група студената Правног факултета Универзитета у Нишу, са доц. др Иваном Илићем, посетила је данас, 24. марта 2023. године, Уставни суд. Заменик секретара Уставног суда Петар Стајковић упознао их је са надлежностима, начином рада и одлучивања Суда, као и начином избора судија Уставног суда. 
детаљније »

петак, 17. март 2023

Председница Уставног суда на обележавању Дана сећања на 17. март 2004. године - погром на Косову и Метохији

Председница Уставног суда Снежана Марковић присуствовала је данас, 17. марта 2023. године, обележавању Дана сећања на 17. март 2004. године - погром на Косову и Метохији, које је уприличено у Народном позоришту, у Београду. Обележавање Дана сећања организовао је Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.
детаљније »


• На врх странице