Ustavni sud odbio predlog za zabranu rada udruženja građana „SRPSKI NARODNI POKRET 1389“ iz Beograda i udruženja građana SNP „NAŠI“ iz Aranđelovca

14.11.2012.

Ustavni sud je na današnjoj Sednici o većanju i glasanju, u predmetu VIIU-482/2011, doneo odluku kojom je odbio predlog za zabranu rada udruženja građana „SRPSKI NARODNI POKRET 1389“ iz Beograda i udruženja građana SNP „NAŠI“ iz Aranđelovca i odbacio predlog za zabranu rada udruženja građana „SNP NAŠI 1389“.

Sveobuhvatnom analizom programskih načela udruženja, aktivnosti njegovih članova i srazmernosti već preduzetih mera nadležnih državnih organa prema udruženjima i njihovim članovima, Sud je zaključio da u konkretnom slučaju nisu ispunjeni Ustavom propisani uslovi za zabranu rada udruženja „SNP 1389“ i „SNP NAŠI“. Takva ocena Suda temelji se na stanovištu da zabrana rada udruženja mora predstavljati nužnu meru demokratskog društva. U tom kontekstu Sud ukazuje da ova mera predstavlja poslednji odbrambeni akt demokratskog društva kada delovanje i aktivnosti udruženja i njegovih članova krajnje ozbiljno i intenzivno krše Ustavom zajemčena prava i slobode tako da se njima na nesumljiv način želi ostvariti nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajemčenih ljudskih ili manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne ili verske netrpeljivosti. Stoga je Sud stanovišta da je ovu meru moguće izreći tek kada se pouzdano utvrdi da sve prethodno preduzete mere nadležnih državnih organa nisu sprečile kontinuirano delovanje udruženja i njegovih aktivnosti usmerenih na ostvarenje Ustavom zabranjenih ciljeva.

Sud je zaključio da se u konkretnom slučaju ne može pouzdano utvrditi postojanje ustavnih razloga za izricanje najteže mere kao što je zabrana rada udruženja građana. U tom kontekstu, Sud primećuje da preduzete mere od strane nadležnih državnih organa prema članovima udruženja ne predstavljaju adekvatan odgovor demokratskog društva za učinjene povrede prava zbog čijeg bi neuspeha Ustavni sud mogao i morao zabraniti rad njihovih udruženja. Na opravdanost izricanja takve mere ne upućuju ni Sudu prezentirani dokazi o brojnosti učinjenih povreda zakona i težini izrečenih mera pojedinim članovima udruženja.  Iz tih razloga Ustavni sud nije došao do pouzdanog uverenja da su u sistemu zaštite sloboda i prava nadležni državni organi prethodno već iscrpeli sve mere prevencije i adekvatnog sankcionisanja protiv pravnog delovanja ovih udruženja i njihovih članova, zbog čega bi se za svako dalje ponavljanje istih ili sličnih kažnjivih ili uznemiravajućih aktivnosti udruženja moralo pribeći izricanju mere zabrane njihovog rada kao nužnog i jedino mogućeg odgovora države u demokratskom društvu.

Sud je našao da u sprovedenom postupku nije potvrđena osnovanost tvrdnje Republičkog javnog tužioca o postojanju odredbom člana 55. stav 4. Ustava utvrđenih razloga zbog kojih bi se mogao zabraniti rad udruženja „SNP 1389“ i „SNP NAŠI“.

U odnosu na udruženje građana „SNP NAŠI 1389“ Sud je odbacio predlog Republičkog javnog tužioca, jer je utvrdio da ne postoje procesne pretpostavke za vođenje postupka utvrđene Ustavom i zakonom s obzirom na to da navedeno udruženje građana ne postoji, nije registrovano i ne deluje.