Ustavni sud domaćin regionalne konferencije ustavnih sudova

09.10.2018.

U okviru dugogodišnje saradnje Ustavnog suda Republike Srbije i Nemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ) u Beogradu se održava Regionalna konferencija ustavnih sudova. Pored predsednice i sudija Ustavnog suda Republike Srbije, kao domaćina, i predstavnika IRZ, kao suorganizatora, u radu Regionalne konferencije učestvuju predsednici i sudije ustavnih sudova Crne Gore, Republike Hrvatske, Republike Makedonije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, kao i prof. dr Udo Steiner, bivši sudija Saveznog ustavnog suda Nemačke.

Ističući značaj ove konferencije za ukupni razvoj regionalne saradnje, učesnicima se na otvaranju Konferencije obratio i ambasador Savezne Republike Nemačke u Beogradu Thomas Schieb.

Rasprava posvećena ulozi ustavnih sudova u unapređenju pravne države ima za cilj da kroz razmenu iskustava o spornim pitanjima sa kojima se ustavni sudovi regiona susreću u vreme intenzivne zakonodavne aktivnosti koja je neodvojivi deo procesa pridruživanja regiona Evropskoj uniji, doprinese unapređenju ustavnosudske prakse u pitanjima koja su od zajedničkog interesa za ostvarivanje garantovanih prava građana.