Sudija dr Dragiša Slijepčević izabran za predsednika Ustavnog suda

03.02.2011.

Sudija Ustavnog suda dr Dragiša Slijepčević izabran je danas na 4. redovnoj sednici Ustavnog suda za predsednika Suda. Sednicom je predsedavala sudija dr Agneš Kartag Odri koja je nakon prestanka mandata prethodnog predsednika suda dr Bose Nenadić, a do izbora sudije Slijepčevića, vršila funkciju predsednika Suda.

Sudiju Slijepčevića na funkciju predsednika predložili su sudije Ustavnog suda prof. dr Marija Draškić, prof. dr  Dragan Stojanović, Milan Stanić i Sabahudin Tahirović uz obrazloženje da je, pored ostalog, u svom dosadašnjem radu prošao sve nivoe pravosudnih institucija, počev  od sudije opštinskog, okružnog, trgovinskog  i Vrhovnog suda. Takođe, u obrazloženju je navedeno da se u radu u redovnim sudovima sudija Slijepčević iskazao kao  jedan od najstručnijih sudija pogotovu u oblasti trgovinskog prava. U svojoj bogatoj karijeri  sudije i pored sudijskog posla sudija Slijepčević je objavio veliki broj naučnih i stručnih radova i veoma je čest predavač na eminentnim skupovima sudija i pravnika.

Novoizabrani predsednik Ustavnog suda dr Dragiša Slijepčević rođen je u Sečnju 17. decembra 1955. godine gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu kao najbolji student generacije. Zvanje magistra pravnih i ekonomskih nauka stekao je na Privrednoj akademiji Samostalnog i nedržavnog Univerziteta u Novom Sadu, a doktorirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Posle diplomiranja na Pravnom fakultetu zaposlio se u srednjoj školi „Vuk Karadžić“ u Sečnju kao profesor pravnih predmeta. Za sudiju Opštinskog suda u Sečnju izabran je 1980. godine, a za sudiju Okružnog suda u Zrenjaninu 1990.godine. Sudijska dužnost u Okružnom sudu mu prestaje izborom za sudiju Privrednog suda u Zrenjaninu 1992. godine. Za sudiju Višeg privrednog suda u Beogradu je izabran 1996. godine. U Višem Privrednom sudu je radio kao sudija Građanskog odeljenja i zamenik predsednika Odeljenja sudske prakse. Za sudiju Vrhovnog suda Srbije izabran je novembra meseca 1999. godine. Kao sudija Vrhovnog suda bio je na dužnosti zamenika predsednika Građanskog odeljenja, predsednika Privrednog veća i glavni i odgovorni urednik Biltena sudske prakse tog suda.

Do izbora za sudiju Ustavnog suda bio je član Visokog saveta pravosuđa. Član je ispitne Komisije za polaganje pravosudnog ispita. Aktivno učestvuje i u radu Udruženja pravnika u privredi kao član Upravnog odbora. Učesnik je i „Kopaoničke škole prirodnog prava“ u svojstvu kourednika katedre za privredna društva i stečaj. Koautor je knjige „Komentar Zakona o stečajnom postupku“ i autor više desetina stručnih radova.

Za sudiju Ustavnog suda Srbije izabran je u novembru 2007. godine.