Sudija dr Bosa Nenadić dobitnica nagrade „Vitez poziva“

14.12.2015.

Sudija Ustavnog suda dr Bosa Nenadić dobitnica je ovogodišnje nagrade „Vitez poziva“, koju tradicionalno dodeljuje nevladina organizacija Liga eksperata - LEX, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava koji se obeležava 10. decembra. Nagrada se dodeljuje ličnostima koje su u proteklim godinama svojim odgovornim i profesionalnim radom i moralnim i savesnim postupanjem pokazale da univerzalne vrednosti i viteške vrline nisu iščezle u društvu.

Primajući nagradu, na svečanosti upriličenoj u Narodnom pozorištu u Beogradu, sudija Nenadić je pored ostalog istakla da se ovo priznanje po prvi put dodeljuje sudiji Ustavnog suda - Suda koji u poslednjoj deceniji i po čini vidne napore u zaštiti Ustavom zajemčenih vrednosti na kojima se temelji ustavno uređenje savremene Srbije, a pre svega u zaštiti vladavine prava i građanske demokratije, te neposrednoj zaštiti ljudskih i manjinskih prava i sloboda zajamčenih Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim slobodama i pravima. Stoga nagradu „Vitez poziva“ ne doživaljavam samo kao priznanje meni lično- rekla je sudija Nenadić, i dodala da joj je želja da ova nagrada u budućnosti bude dodeljena Ustavnom sudu kao instituciji.

O ovogodišnjim dobitnicima nagrada odlučivao je žiri u čijem sastavu su bili Čedomir Čupić, Vida Ognjenović, Ratko Božović, Vladimir Goati, Vlastimir Matejić, Vesna Rakić Vodinelić i Jelisaveta Vasilić. Osim sudije Nenadić ovogodišnji dobitnici su i zaštitnik građana Saša Janković, reditelj Želimir Žilnik i profesorica srpskog jezika i književnosti Ružica Marjanović.