Studenti iz Niša posetili Ustavni sud

27.05.2015.

Dve pobedničke ekipe sa Regionalnog Moot Court takmičenja i Trans-evropskog superfinala, zajedno sa akademskim trenerima doc. dr D. Dimovskim i ass. I. Ilićem,  sa Pravnog fakulteta u Nišu, posetili su Ustavni sud Srbije.  

Studentima je dobrodošlicu poželela predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić koja ih je upoznala sa načinom rada i odlučivanja Ustavnog suda. Sudija dr Bosa Nenadić studentima je potom govorila o razvoju ustavnosudske kontrole u Republici Srbiji, odnosno o položaju i nadležnostima Ustavnog suda u domenu zaštite ustavnosti i ljudskih prava.

Studenti su obišli i zgradu Suda (sale u kojima se održavaju sednice  sudskih  veća  i sednice Ustavnog suda, kao i Biblioteku Suda). Sa istorijatom zgrade Suda, koja je spomenik kulture, studente je upoznao sekretar Suda Radovan Bezbradica.

Studenti koji su posetili Ustavni sud (njih 12) dvostruki su pobednici na Regionalnom Moot Court takmičenju (smiluacija suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava) i to 2014. i 2015. godine, od kojih su šestoro pobednici Trans-evropskog superfinala koje je održano početkom novembra 2014. godine u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.