Sastanak predsednice Ustavnog suda i specijalne izvestiteljke UN

31.03.2023.

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković i specijalna izvestiteljka Saveta za ljudska prava UN za promociju i zaštitu prava na slobodu mišljenja i izražavanja Irene Khan sastale su se danas, 31. marta 2023. godine, u Ustavnom sudu. Predsednica Marković je izvestiteljku Khan upoznala sa nadležnostima, načinom rada i odlučivanja Ustavnog suda, te načinom izbora sudija Suda.     

Takođe, predsednica Marković je govorila i o ustavnom i zakonodavnom okviru u kojem Ustavni sud postupa i istakla da se Sud u svojim odlukama poziva na međunarodne ugovore u oblasti ljudskih prava. Izvestiteljki Khan je predstavljena i praksa Ustavnog suda u oblasti zaštite prava na slobodu mišljenja i izražavanja i slobodu medija.

Specijalna izvestiteljka Irene Khan tokom posete Srbiji ima razgovore sa predstavnicima Vlade, pravosuđa, Narodne skupštine, nezavisnih institucija, UN, međunarodnih organizacija, ambasada, medija, akademije, branilaca ljudskih prava i civilnog društva. Cilj posete je procena situacije u pogledu prava na slobodu mišljenja i izražavanja i medijskih sloboda u Srbiji, uključujući sprovođenje zakona i politika povezanih sa radom medija, civilnog društva i položajem novinara.