Saradnja Ustavnog suda i Saveta Evrope

29.01.2016.

Predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić razgovarala je sa delegacijom Saveta Evrope o nastavku saradnje kroz projekat „Pravosuđe na temeljima ljudskih prava“. Predsednica Ustavnog suda je rekla da je veoma važno unaprediti rad sudova u oblasti zaštite ljudskih prava i izrazila zadovoljstvo činjenicom da je Savet Evrope prepoznao tu potrebu i odlučio da se projekat u Srbiji nastavi. Predsednica je delegaciju upoznala sa efikasnošću rada Ustavnog suda na predmetima ustavnih žalbi.

Generalni direktor Generalnog direktorata za ljudska prava i vladavinu prava Saveta Evrope Filip Boaja je rekao da je jedan od ciljeva projekta da se sudijama omogući bolji pristup praksi Evropskog suda za ljudska prava radi njene efikasnije primene u srpskom pravosuđu. On je ocenio da Ustavni sud ima vodeću ulogu u implementaciji evropskih standarda u zaštiti ljudskih prava i sloboda.

U razgovoru je zaključeno da će projekat omogućiti da prevod presuda i praksa Evropskog suda za ljudska prava bude dostupan svim sudijama u Srbiji. Sastanku su prisustvovali i šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tim Kartrajt, šef Odseka za politiku ljudskih prava i saradnju Saveta Evrope Mihail Lobov i saradnici na projektu Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu.