Primopredaja funkcije predsednika Ustavnog suda

24.01.2020.

Na današnjoj, 2. sednici Ustavnog suda, koja je bila otvorena za javnost, obavljena je primopredaja funkcije predsednika Ustavnog suda. Dužnost predsednika Ustavnog suda preuzela je sudija Snežana Marković, koja će na tu funkciju stupiti 26. januara 2020. godine, kada ističe drugi mandat dosadašnjem predsedniku Ustavnog suda Vesni Ilić Prelić.

U svom obraćanju, dosadašnji predsednik Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić, između ostalog, naglasila je da je uverena da će svi zajedno, na čelu sa novom predsednicom, sudijom Snežanom Marković, učiniti ono što jeste po Ustavu zadatak, a to je da ulože maksimalne napore da Ustavni sud bude još efikasniji i da na nacionalnom nivou pruži zaštitu zajemčenih prava i sloboda u svakom slučaju kada za to postoje na Ustavu utemeljeni razlozi.

Novoizabrani predsednik Ustavnog suda Snežana Marković je, pored ostalog, zahvalila svojim kolegama koje su joj ukazale poverenje i čast da se nađe na mestu predsednika Ustavnog suda, jednog, kako je naglasila, od najvećih profesionalnih priznanja koje u karijeri pravnika neko može steći. 

- Cilj koji se postavlja pred Ustavni sud, sa novoizabranim predsednikom, je očuvanje i povećanje efikasnosti u radu Suda, rešavanjem predmeta, kako ustavnih žalbi, tako i predmeta normativne kontrole - kazala je Marković i dodala da će Ustavni sud jačati svoju ulogu na planu međunarodne saradnje, učešćem predsednika i sudija u radu međunarodnih ustavnosudskih organizacija, očuvanjem i izgradnjom bilateralnih odnosa sa evropskim ustavnim sudovima, te jačanjem uloge Suda u velikoj porodici ustavnih sudova.

Novoizabrana predsednica je naglasila da će se kao prva među jednakima zalagati za jačanje institucionalnog značaja i nezavisnosti Ustavnog suda, poštujući dostojanstvo Ustava i institucije koju od danas sa velikim ličnim i profesionalnim zadovoljstvom predstavlja.

Sudija Marković je, na predlog osmoro sudija Ustavnog suda, za predsednika Suda jednoglasno izabrana, na sednici Ustavnog suda 26. decembra 2019. godine.