Poseta delegacije Saveznog ustavnog suda Nemačke

08.03.2016.

Višečlana delegacija Saveznog ustavnog suda Nemačke, koju predvodi predsednik tog suda prof. dr Andreas Foskule, boravi, od 7. do 9. marta 2016. godine, u poseti Ustavnom sudu Srbije. U okviru posete danas je u Ustavnom sudu održan sastanak na kojem su, predsednica Ustavnog suda Srbije Vesna Ilić Prelić i sudije Ustavnog suda sa gostima iz Nemačke, razgovarali o pitanju tumačenja ustavnih normi u odlukama ustavnih sudova u postupku ocene ustavnosti zakona i o sličnostima i razlikama u ustavnosudskoj zaštiti ljudskih prava i sloboda u praksi Saveznog ustavnog suda Nemačke i Ustavnog suda Republike Srbije.

Predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić upoznala je goste sa sastavom, radom i nadležnoću Ustavnog suda Srbije, a zaključeno je da će iskustva i mišljenja razmenjena u okviru posete delegacije Saveznog ustavnog suda Nemačke značajno doprineti unapređenju saradnje ustavnih sudova dve zemlje.

Predsednica Ilić Prelić je, u znak sećanja na susret ustavnih sudova, predsedniku Saveznog ustavnog suda Nemačke, uručila reprint izdanje Dušanovog zakonika, jednog od najstarijih i najznačajnijih pravnih spomenika države Srbije.