Pokrenut postupak za ocenu ustavnosti odredbe člana 102. stav 5. Zakona o sudijama

09.10.2012.

Ustavni sud je na današnjoj, 20. sednici Ustavnog suda, na temelju odredbe člana 53. stav 1. Zakona o Ustavnom sudu, doneo rešenje o pokretanju postupka za ocenu ustavnosti odredbe člana 102. stav 5. Zakona o sudijama („Službeni glasnik RS“, br. 116/08, 58/09, 104/09, 101/10 i 8/12 - odluka US). Sud je, saglasno odredbama člana 33. stav 1. i člana 34. stav 2. Zakona o Ustavnom sudu, odlučio da ovo rešenje dostavi Narodnoj skupštini radi davanja odgovora. Rok za davanje odgovora je 30 dana od dana dostavljanja ovog rešenja.

Sud je, rešenjem za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti odredbe člana 102. stav 5. Zakona o sudijama, zatražio od Narodne skupštine da se izjasni o sledećim spornim ustavno-pravnim pitanjima:

- da li postoji ustavnopravni osnov za predviđeno rešenje izbora prvog predsednika Vrhovnog kasacionog suda iz člana 102. stav 5. Zakona, imajući u vidu da je odredbom člana 144. stav 1. Ustava utvrđen postupak izbora predsednika Vrhovnog kasacionog suda koji se, saglasno odredbi člana 1. Ustavnog zakona, primenjuje od dana proglašenja Ustava, budući da je članom 7. stav 1. Ustavnog zakona samo određen rok izbora prvog predsednika Vrhovnog kasacionog suda, a ne i izuzetak od načina njegovog izbora;

- da li se, s obzirom na to da je odredbom člana 143. stav 2. Ustava utvrđeno da se sastav sudova uređuje zakonom i da je, saglasno tome, odredbom člana 79. stav 1. Zakona o sudijama propisano da Narodna skupština bira predsednika Vrhovnog kasacionog suda među sudijama tog suda, prvi predsednik Vrhovnog kasacionog suda mogao izabrati pre i nezavisno od izbora sudija toga suda, imajući u vidu da je odredbom člana 4. stav 1. Ustava utvrđeno da je pravni poredak u Republici Srbiji jedinstven;

- da li izbor prvog predsednika Vrhovnog kasacionog suda može predstavljati prelazno zakonsko rešenje, imajući u vidu da se radi o izboru predsednika suda sa „punim“ mandatom, a ne o vršiocu dužnosti predsednika suda koji tu dužnost vrši do izbora predsednika suda, kako je to propisano odredbama člana 102. st. 1. do 4. Zakona za sve ostale sudove u Republici Srbiji.

Sud će, saglasno odredbi člana 34. stav 3. Zakona o Ustavnom sudu, postupak po ovom predmetu nastaviti po dobijanju odgovora Narodne skupštine, odnosno po proteku rešenjem određenog roka.