Međunarodni simpozijum u Kazahstanu

27.08.2021.

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković učestvovala je u radu Međunarodnog simpozijuma, koji je danas, 27. avgusta 2021. godine, održan posredstvom video linka, a čiji organizator je Ustavni savet Republike Kazahstan. Tema simpozijuma je „Internet era: vladavina prava, vrednosti ličnosti, nezavisnost države“, a predsednica Marković je izložila rad „Vladavina zakona na internetu: zaštita ljudskih prava na i u vezi sa internetom“.

U izlaganju predsednica je ukazala na relevantnu praksu Evropskog suda za ljudska prava zahvaljujući kojoj, između ostalog, i Ustavni sud Srbije pomera granice u svakodnevnom radu štiteći neposredno Ustavom zajemčena ljudska prava i pri tome, prihvatajući kao svoje kriterijume i standarde za zaštitu ljudskih prava koje je izgradio Evropski sud.

- Tako je Ustavni sud postupao i u odnosu na upotrebu „novih tehnologija“ i zaštitu osnovnih ljudskih prava na i u vezi sa internetom - navela je u izlaganju, pored ostalog, predsednica Marković i predstavila učesnicima simpozijuma praksu Ustavnog suda Srbije izdvojivši nekoliko odluka u kojima je odlučivao o povredi ovih prava. 

Predsednica Marković je naglasila da prostora za unapređenje ima, posebno kada je reč o uspostavljanju, razvoju i doslednoj primeni standarda i kriterijuma u zaštiti ljudskih prava na i u vezi sa korišćenjem interneta, kroz stalno usaglašavanje domaće prakse sa praksom Evropskog suda za ljudska prava, ali i sa praksom drugih međunarodnih institucija koje se bave zaštitom ljudskih prava.

Na simpozijumu je osim predstavnika ustavnih sudova iz celog sveta, učestvovao i predsednik Kazahstana Kassym-Jomart Tokayev, kao i predstavnici Ustavnog saveta Republike Kazahstan, Vrhovnog suda Kazahstana, Vlade i Skupštine Kazahstana, međunarodnih institucija, Asocijacije azijskih ustavnih sudova.