Interni konkurs za popunjavanje položaja

08.02.2024.

Republika Srbija
USTAVNI SUD
Na osnovu člana 4. stav 3. Uredbe o internom i javnom konkursu za popunjavanje radnih mesta u državnim organima („Službeni glasnik RS“, br. 2/19 i 67/21), Ustavni sud oglašava
 INTERNI KONKURS
ZA POPUNjAVANjE POLOŽAJA
I Organ u kome se radna mesta popunjavaju:
Ustavni sud, Beograd, Bulevar kralja Aleksandra 15.
Republika Srbija
USTAVNI SUD
Na osnovu člana 4. stav 3. Uredbe o internom i javnom konkursu za popunjavanje radnih mesta u državnim organima („Službeni glasnik RS“, br. 2/19 i 67/21), Ustavni sud oglašava
 INTERNI KONKURS
ZA POPUNjAVANjE POLOŽAJA
I Organ u kome se radna mesta popunjavaju:
Ustavni sud, Beograd, Bulevar kralja Aleksandra 15.
II Radno mesto koje se popunjava:
 1.Savetnik Ustavnog suda za ustavne žalbe i žalbe, Služba za postupke po ustavnim žalbama i žalbama, Stručna služba Ustavnog suda - četvrta grupa položaja, broj državnih službenika na položaju: 3.
Opis poslova: vodi postupak u predmetima za koje Sud nije nadležan; priprema, analizira i obrađuje najsloženija ustavnopravna pitanja iz delokruga rada Službe; po nalogu i ovlašćenju sudije izvestioca, preduzima radnje u prethodnom postupku pred Sudom; vrši stručnu obradu najsloženijih predmeta iz delokruga rada Službe i predmeta u kojima je potrebno zauzimanje pravnih stavova Ustavnog suda i izgrađivanje sudske prakse; proverava ispunjenost procesnih pretpostavki za vođenje postupka i odlučivanje po ustavnim žalbama i žalbama sudija, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca na odluku o prestanku funkcije, kao i protiv drugih odluka Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, u slučajevima propisanim zakonom, obrađuje predmete i učestvuje u pripremi predloga odluka u predmetima u tim postupcima; vrši stručnu obradu predmeta po ustavnim žalbama i žalbama i učestvuje u pripremi predloga odluka; učestvuje u pripremi predloga odluka u predmetima u kojima je obrađivač i priprema nacrte odluka, rešenja i drugih akata za Redakcionu komisiju i druga radna tela Suda; priprema izveštaje, informacije i druge analitičke materijale o stanju i problemima ostvarivanja ustavnosti i zakonitosti i analize na osnovu kojih Ustavni sud ukazuje Narodnoj skupštini na potrebu preduzimanja mera radi zaštite zajemčenih prava i sloboda; priprema materijale i pisma koja Ustavni sud upućuje učesnicima u postupku, državnim i drugim organima i organizacijama; po nalogu predsednika Ustavnog suda, sekretara Ustavnog suda ili rukovodioca Službe učestvuje u izradi nacrta opštih akata koje donosi Ustavni sud; učestvuje u pripremi i radu savetovanja, konsultacija i drugih aktivnosti Ustavnog suda; priprema informativno-analitičke materijale iz oblasti ustavno-sudske zaštite, kao i predloge i mišljenja za potrebe Ustavnog suda; obavlja i druge poslove u skladu sa zaključcima Ustavnog suda i njegovih radnih tela, kao i druge poslove po nalogu sekretara Ustavnog suda i rukovodioca Službe.
 Uslovi: pravni fakultet, što podrazumeva stečeno visoko obrazovanje na osnovnim akademskim studijama u obimu od najmanje 240 ESPB bodova, master akademskim studijama, specijalističkim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine ili specijalističkim studijama na fakultetu, položen pravosudni ili državni stručni ispit, najmanje devet godina radnog iskustva u struci ili sedam godina radnog iskustva u struci od kojih najmanje dve godine na rukovodećim radnim mestima ili pet godina radnog iskustva na rukovodećim radnim mestima, kao i kompetencije za rad na radnom mestu.
Trajanje rada na položaju: rad na položaju traje pet godina.
III Mesto rada
Beograd, Bulevar kralja Aleksandra 15.
IV Uslovi za zaposlenje
Državljanstvo Republike Srbije, da učesniku konkursa ranije nije prestajao radni odnos u državnom organu zbog teže povrede dužnosti iz radnog odnosa i da nije osuđivan na kaznu zatvora od najmanje šest meseci.
V Državni službenici koji imaju pravo da učestvuju na internom konkursu za popunu položaja:
Pravo da učestvuju na internom konkursu za popunu položaja imaju državni službenici koji su u radnom odnosu zasnovanom na neodređeno vreme u Ustavnom sudu za koje je po osnovu vrednovanja radne uspešnosti utvrđeno da su u poslednja dva uzastopna vrednovanja radne uspešnosti prevazišli očekivanja, kao i državni službenici koji su već na položaju, kojima je proteklo vreme na koje su postavljeni, koji su podneli ostavku na položaj ili kojima je položaj ukinut, ako su pohađali program obuke u skladu sa članom 45. stav 4. Zakona o državnim službenicima.
VI Faze izbornog postupka i učešće kandidata:
Izborni postupak sprovodi se iz više obaveznih faza u kojima se proveravaju opšte funkcionalne, posebne funkcionalne i ponašajne kompetencije i faze u kojoj se sprovodi intervju sa komisijom.
Provera opštih funkcionalnih kompetencija za radno mesto:
  • „Organizacija i rad državnih organa RS“ - proveravaće se putem testa (pismeno)
  • „Digitalna pismenost“ - proveravaće se rešavanjem zadataka (praktičnim radom na računaru)
  • „Poslovna komunikacija“ - proveravaće se pisanom simulacijom.
Napomena: u pogledu opšte funkcionalne kompetencije „Digitalna pismenost“, ako kandidat poseduje važeći sertifikat, potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o poznavanju rada na računaru na traženom nivou i želi da na osnovu njega bude oslobođen testiranja kompetencije - Digitalna pismenost, neophodno je da uz prijavni obrazac (uredno i u potpunosti popunjen u delu Rad na računaru*), dostavi i traženi dokaz u originalu ili overenoj fotokopiji. Komisija će na osnovu priloženog dokaza doneti odluku da li može ili ne može da prihvati dokaz koji je kandidat priložio umesto testovne provere.
Informacije o materijalima za pripremu kandidata za proveru opštih funkcionalnih kompetencija mogu se naći na internet prezentaciji Ustavnog suda, www.ustavni.sud.rs u meniju Konkursi.
 Provera posebnih funkcionalnih kompetencija za radno mesto:
Nakon prijema izveštaja o rezultatima provere opštih funkcionalnih kompetencija, među kandidatima koji su ispunili merila za proveru opštih funkcionalnih kompetencija, vrši se provera posebnih funkcionalnih kompetencija, i to:
  • Posebna funkcionalna kompetencija u određenoj oblasti rada - poznavanje propisa značajnih za ostvarivanje nadležnosti Ustavnog suda u postupku odlučivanja o ustavnoj žalbi, odlučivanja po žalbi sudija, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca na odluku o prestanku funkcije, proveravaće se usmenom simulacijom; 
  • Posebna funkcionalna kompetencija u određenoj oblasti rada - izrada referata i nacrta odluka, rešenja i zaključaka u ustavnosudskim predmetima, proveravaće se usmenom simulacijom;
  • Posebna funkcionalna kompetencija za određeno radno mesto - planska dokumenta, propisi i akti iz nadležnosti i organizacije organa (Ustav Republike Srbije, Zakon o Ustavnom sudu i Poslovnik o radu Ustavnog suda), proveravaće se usmenom simulacijom.
Provera ponašajnih kompetencija za radno mesto:
Ponašajne kompetencije (upravljanje informacijama, upravljanje zadacima i ostvarivanje rezultata, orijentacija ka učenju i promenama, izgradnja i održavanje profesionalnih odnosa, savesnost, posvećenost i integritet) - proveravaće se psihometrijskim testom i intervjuom baziranim na kompetencijama.
Intervju sa kandidatom i vrednovanje kandidata za radno mesto:
Nakon provere kompetencija Konkursna komisija će sa kandidatima obaviti intervju u cilju procene motivacije za rad na radnom mestu u Ustavnom sudu i prihvatanja vrednosti državnih organa.
VII Rok za podnošenje prijava na interni konkurs:
Interni konkurs oglašen je na oglasnoj tabli Ustavnog suda i na internet prezentaciji Ustavnog suda 8. februara 2024. godine. Rok za podnošenje prijava je 8 dana od dana oglašavanja internog konkursa, počinje da teče od 9. februara 2024. godine.
VIII Prijava na interni konkurs:
Zainteresovani kandidati podnose prijave na konkurs na obrascu: „Prijava na konkurs u državnom organu“ koji je dostupan na internet prezentaciji Ustavnog suda, www.ustavni.sud.rs u meniju Konkursi  ili u štampanoj verziji u pisarnici Ustavnog suda, Beograd, Bulevar kralja Aleksandra 15.
Prilikom predaje prijave na interni konkurs, prijava dobija šifru pod kojom podnosilac prijave učestvuje u daljem izbornom postupku. Šifra prijave unosi se u obrazac prijave nakon što komisija sastavi spisak kandidata među kojima se sprovodi izborni postupak. Podnosioci prijave se obaveštavaju o dodeljenoj šifri u roku od tri dana od prijema prijave, dostavljanjem navedenog podatka na način koji je u prijavi naznačen za dostavu obaveštenja.
Dokazi koji se prilažu uz obrazac prijave su: pisani dokaz o znanju rada na računaru.
Kandidati koji uz obrazac prijave dostave pisani dokaz o znanju rada na računaru biće oslobođeni provere kompetencije „Digitalna pismenost“, osim ukoliko Konkursna komisija odluči da se priloženi dokaz ne može prihvatiti kao dokaz kojim se kandidat oslobađa od provere opšte kompetencije „Digitalna pismenost“.
IX Ostali dokazi koje prilažu kandidati koji su uspešno prošli faze izbornog postupka pre intervjua sa Konkursnom komisijom: overena kopija diplome ili uverenja kojim se potvrđuje stručna sprema koja je navedena u uslovima za radno mesto; original ili overena kopija dokaza o položenom državnom stručnom ispitu za rad u državnim organima (ukoliko kandidat ima položen državni stručni ispit) / kandidati sa položenim pravosudnim ispitom umesto dokaza o položenom državnom stručnom ispitu podnose dokaz o položenom pravosudnom ispitu; original ili overena kopija dokaza o radnom iskustvu u struci (potvrde, rešenja i drugi akti iz kojih se vidi na kojim poslovima, u kom periodu i sa kojom stručnom spremom je stekao radno iskustvo), isprave kojima se dokazuje pravo učešća na internom konkursu (rešenje o radnoj uspešnosti kojim je utvrđeno da su u poslednja dva uzastopna vrednovanja radne uspešnosti prevazišli očekivanja, ili rešenje o postavljenju na položaj, ili rešenje o prestanku rada na položaju, dokaz da su pohađali program obuke iz člana 45. stav 4. Zakona o državnim službenicima,
Svi dokazi koji se prilažu moraju biti na jeziku i pismu koji je u službenoj upotrebi državnih organa Republike Srbije, tako da se uz ispravu sastavljenu na stranom jeziku prilaže propisani overen prevod na srpski jezik.
Svi dokazi prilažu se u originalu ili fotokopiji koja je overena kod javnog beležnika (izuzetno u gradovima i opštinama u kojima nisu imenovani javni beležnici, priloženi dokazi mogu biti overeni u osnovnim sudovima, sudskim jedinicama, prijemnim kancelarijama osnovnih sudova, odnosno opštinskim upravama, kao povereni posao). Kao dokaz se mogu priložiti i fotokopije dokumenata koje su overene pre 1. marta 2017. godine u osnovnim sudovima, odnosno opštinskim upravama. Fotokopije dokumenata koje nisu overene od nadležnog organa neće se razmatrati.
Odredbom čl. 9. i 103. Zakona o opštem upravnom postupku („Službeni glasnik RS“, br. 18/16, 95/18-autentično tumačenje i 2/23-odluka US) propisano je, pored ostalog, da organ može da vrši uvid, pribavlja i obrađuje lične podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija, osim ako stranka izričito izjavi da će te podatke pribaviti sama.
Dokumenta o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija su: uverenje o državljanstvu, izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o položenom državnom stručnom ispitu za rad u državnim organima, odnosno uverenje o položenom pravosudnom ispitu.
Potrebno je da učesnik konkursa u delu Izjava*, u obrascu prijave, zaokruži na koji način želi da se pribave njegovi podaci iz službenih evidencija.
X Rok za podnošenje ostalih dokaza: kandidati koji su uspešno prošli prethodne faze izbornog postupka, pre intervjua sa Konkursnom komisijom pozivaju se da u roku od 5 radnih dana od dana prijema obaveštenja dostave navedene dokaze koji se prilažu u konkursnom postupku.
Kandidati koji ne dostave navedene dokaze koji se prilažu u konkursnom postupku, odnosno koji na osnovu dostavljenih ili pribavljenih dokaza ne ispunjavaju uslove za zaposlenje, pismeno se obaveštavaju da su isključeni iz daljeg izbornog postupka. Dokazi se dostavljaju na adresu Ustavni sud, 11 000 Beograd, Bulevar kralja Aleksandra 15.
XI Datum i mesto provere kompetencija učesnika konkursa u izbornom postupku: sa učesnicima konkursa čije su prijave blagovremene, dopuštene, razumljive, potpune i koji ispunjavaju uslove predviđene oglasom o internom konkursu, na osnovu podataka navedenih u obrascu prijave na konkurs, izborni postupak će se sprovesti, počev od 26. februara 2024. godine, o čemu će kandidati biti obavešteni na brojeve telefona ili elektronske adrese koje su naveli u svojim prijavama.
Provere opštih funkcionalnih kompetencija, posebnih funkcionalnih kompetencija i intervju sa Konkursnom komisijom će se obaviti u prostorijama u Ustavnom sudu, Beograd, Bulevar kralja Aleksandra 15, a provera ponašajnih kompetencija će se obaviti u Službi za upravljanje kadrovima Vlade Republike Srbije.
Učesnici konkursa koji su uspešno prošli jednu fazu izbornog postupka obaveštavaju se o datumu, mestu i vremenu sprovođenja naredne faze izbornog postupka na kontakte (brojeve telefona ili elektronske adrese) koje navedu u svojim prijavama.
XII Lice koje je zaduženo za obaveštenja o konkursu, u periodu od 10 - 12 časova: Severa Marković, tel: 011/285-5064.
XIII Adresa na koju se podnosi popunjen obrazac prijave na interni konkurs:
Prijave na interni konkurs se šalju poštom (preporučenom pošiljkom) na adresu Ustavni sud, Beograd, Bulevar kralja Aleksandra 15 ili predaju neposredno u pisarnici Ustavnog suda, sa naznakom: "Za interni konkurs".
Napomene:
Neblagovremene, nedopuštene, nerazumljive ili nepotpune prijave biće odbačene.
Svi izrazi, pojmovi, imenice, pridevi i glagoli u ovom oglasu koji su upotrebljeni u muškom gramatičkom rodu, odnose se bez diskriminacije i na osobe ženskog pola.
Lista pitanja sa tačnim odgovorima za proveru opštih kompetencija državnih službenika
 
SPISAK KANDIDATA
MEĐU KOJIMA SE SPROVODI IZBORNI POSTUPAK
po internom konkursu oglašenom 8. februara 2024. godine
 
 
Redni
broj
Radno mesto koje se popunjava internim konkursom
Šifra prijave kandidata

1.

Savetnik Ustavnog suda za ustavne žalbe i žalbe, Stručna služba Ustavnog suda - broj državnih službenika na položaju: 3

1. USI0802241P1
2. USI0802241P2
3. USI0802241P3
4. USI0802241P4